Na Svatopetrském náměstí se pokusil upálit muž

Vatikán - Na vatikánském Svatopetrském náměstí se dnes před devátou ráno zapálil jednapadesátiletý muž. Ihned byl převezen do nedaleké nemocnice Santo Spirito. Motiv činu zatím není znám. Podle policie jde o italského občana, který se nachází ve vážném stavu. U sebe měl jen papír s telefonním číslem své dcery.

Kamery ráno zaznamenaly, jak muž, který měl nejspíš oblečení polité benzinem, škrtl zapalovačem a začal hořet. Jako první na místě zasahoval jezuitský kněz, který šel kolem. Muže se snažil uhasit svým kabátem.

Následně mu přispěchali na pomoc dva policisté, kteří použili hasicí přístroj. Oba museli být ošetřeni v nemocnici kvůli popáleninám na rukou a kvůli tomu, že se nadýchali kouře.    

Záchranáři pak zraněného odvezli do nedaleké nemocnice Santo Spirito. Lékaři zjistili, že utrpěl vážné popáleniny v horní části těla a rozhodli o jeho převozu do jiné římské nemocnice, kde mají specializované popáleninové pracoviště.

K podobnému pokusu o sebevraždu upálením došlo na Svatopetrském náměstí před 15 lety. V roce 1998 se zde zapálil čtyřicetiletý Alfredo Ormando. Protestoval tak proti nepochopení, se kterým se setkal kvůli své homosexuální orientaci. Utrpěl vážné popáleniny a po deseti dnech zemřel.

Svatopetrské náměstí
Zdroj: ČT24/Alžběta Vejvodová
Vydáno pod