Brežněvovi by dnes bylo 107 – Moskva si ho připomněla deskou

Moskva – Pamětní deska bývalého sovětského vládce Leonida Brežněva se dnes po 22 letech vrátila na dům v centru Moskvy, kde politik od roku 1952 až do své smrti o třicet let později žil. Ceremoniál, věnovaný dnešnímu 107. výročí Brežněvova narození, přivedl k domu číslo 26 na Kutuzovově třídě skupinu veteránů druhé světové války, delegaci moskevské radnice a několik poslanců Státní dumy.

Poslanci vládní strany Jednotné Rusko označili obnovení desky za „daň dějinám“; nejde podle nich o rehabilitaci socialismu ani Brežněva jako politika. S Brežněvovým jménem je spojováno období všeobecného úpadku a hospodářské stagnace Sovětského svazu, ale i vojenských intervencí do Československa v roce 1968 a do Afghánistánu o jedenáct let později. Mnoho Rusů na něj ale stále vzpomíná s vděčností, v nedávné anketě byl dokonce označen za nejlepšího vládce země ve 20. století. Jako šéf komunistického politbyra vládl v letech 1964 až 1982.

„Je to součást objektivního zhodnocení vůdce naší země,“ řekl při odhalení Brežněvova památníku poslanec Jednotného Ruska Alexandr Chinštejn. Podle poslance a v Rusku proslulého pěvce vlasteneckých písní Josifa Kobzona Rusko Brežněvovi mnohé dluží. Jeho jménem by měly být podle Kobzona pojmenovány ulice a náměstí ruských měst.

Desku na Kutuzovově třídě poprvé odhalili krátce po Brežněvově smrti. Po rozpadu Sovětského svazu byla v roce 1991 demontována a převezena jako ruský dar do Muzea Berlínské zdi v německém hlavním městě. Pamětní deska s Brežněvovým portrétem odhalená dnes v Moskvě je její věrnou kopií.

Leonid Iljič Brežněv
Zdroj: ČTK/AP/Vladimir Musaelyan

Šéf odboru kultury na moskevské radnici Sergej Kapkov dnes novinářům řekl, že svých památníků se brzy dočkají i další sovětští vůdci, například Nikita Chruščov nebo Konstantin Černěnko. Půjde prý jak o obnovu památníků odstraněných, tak i o budování nových. O památníku diktátorovi Josifu Stalinovi se zatím neuvažuje.