Tři vojáci OSN zahynuli při útoku na základnu v Jižním Súdánu

Juba/New York - Tři indičtí příslušníci sil spojených národů zahynuli při útoku na sídlo mise OSN v Jižním Súdánu. Na základnu, kde se ukrývali znepřátelení civilisté, vtrhli příslušníci jednoho z jihosúdánských etnik. V zemi pokračují boje mezi armádou a příznivci bývalého viceprezidenta, který vojáky nabádá ke svržení hlavy státu. Při násilnostech v nejmladší zemi světa zemřely už stovky lidí. Americký prezident Barack Obama vyzývá vůdce dvou znesvářených stran, aby nastoupili cestu usmíření, mladý stát je podle něj „na pokraji záhuby“ v občanské válce. Obama už do země vyslal asi 45 amerických vojáků, kteří mají ochránit občany i majetek USA.

Do sídla mise OSN ve městě Akobo ležícím několik set kilometrů od Boru pronikli mladí příslušníci druhého největšího jihosúdánského etnika Lou Nuer, kteří pronásledovali skupinu lidí ukrývající se uvnitř. V době útoku se na základně nalézalo 43 indických vojáků, šest policejních poradců a dva civilisté z řad personálu OSN.

Podle mluvčího OSN Farhana Haka došlo k boji. „Naše základna v Akobo byla napadena a máme hlášení, že došlo ke ztrátám na životech. Podrobnosti ale ještě neznáme,“ sdělil náměstek generálního tajemníka OSN Jan Eliasson.

Při rozpravě v newyorském sídle světové organizace indický velvyslanec potvrdil zabití tří indických vojáků z řad „modrých přileb“. Organizace se podle Haka bude snažit stáhnout ze základny neozbrojený personál a posílit misi šedesátkou vojáků.

Jednotky OSN
Zdroj: ČT24

V Jižním Súdánu pokračují boje mezi armádou a přívrženci bývalého viceprezidenta Rieka Machara, který ve čtvrtek vyzval vojsko ke svržení současné hlavy státu. Povstalecké síly zároveň připravily armádu loajální prezidentu Salvovi Kiirovi o kontrolu nad důležitým východním městem Bor.

Boje mezi vojskem a povstalci stojícími za Macharem, kterého Kiir v létě odvolal z úřadu, začaly v neděli v hlavním městě Jubě a rozšířily se už i do ostatních částí země. Prezident v pondělí Machara obvinil z pokusu o státní převrat a v metropoli vyhlásil dvanáctihodinový zákaz nočního vycházení.

Machar až do čtvrtka odmítal, že by mu šlo o svržení vlády. Nyní však ve výzvě směřované k armádě obrátil, Kiir prý musí odejít po dobrém či zlém, neboť v zemi rozdmýchává etnický konflikt. „Pokud chce vyjednávat o podmínkách svého předání moci, souhlasíme. Ale musí odejít, protože už nedokáže udržet jednotu lidí,“ prohlásil Machar ve vysílání rozhlasové stanice RFI.

Od neděle zahynulo v zemi na 500 lidí, 800 osob bylo zraněno a do základen OSN přišlo hledat útočiště 20 tisíc civilistů. Analytici nevládních organizací se obávají, že kvůli etnickému charakteru části násilností v Jubě a Boru hrozí konflikt přerůst ve vleklou občanskou válku.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun se obává, že boje, které se nyní odehrávají v Jižním Súdánu, se budou šířit do okolních zemí. Do země proto už zamířili ministři zahraničí několika afrických států, aby pomohli konflikt ukončit. Pokusí se o to diplomaté z Keni, Ugandy, Etiopie a Džibuti.

Obama vyzval k ukončení bojů, poslal tam vojáky

Americký prezident Barack Obama vyzval vůdce znesvářených stran v Jižním Súdánu skoncovat s násilnostmi a nastoupit cestu usmíření, protože mladý stát je „na pokraji záhuby“ v občanské válce. Americkému Kongresu také oznámil, že do africké země vyslal malou jednotku, asi 45 amerických vojáků, k ochraně amerických občanů a majetku, než se zlepší bezpečnostní situace.

„Jižní Súdán stojí na pokraji záhuby. Nejnovější boje hrozí uvrhnout zemi zpět do temných dnů minulosti,“ napsal Obama v prohlášení, v němž vyzval k okamžitému ukončení „vyřizování politických účtů a destabilizace“ vlády. „Pobuřující rétorika a naplánované násilnosti musí přestat. Všechny strany musí vyslechnout moudré rady svých sousedů, přistoupit k jednáním, podniknout okamžité kroky vedoucí k uklidnění situace a podpořit usmíření,“ zdůraznil.

Obama v dopise Kongresu uvedl, že USA ve středu vyslaly do Jižního Súdánu „okolo“ 45 vojáků, kteří jsou sice vybaveni pro boj, ale jejich úkolem je „zajistit ochranu našich občanů a amerických zájmů“. V zemi zůstanou, dokud se situace neuklidní.