Průlomový verdikt? Zahalená muslimka musí zaplatit pokutu

Paříž - Ve Francii padl rozsudek v kauze zahalování muslimek. Soud nadělil obžalované dvacetileté ženě ještě vyšší trest, než požadoval žalobce. Ten žádal pokutu 500 eur za to, že žena urážela policisty při kontrole totožnosti. Dotyčná nakonec dostala podmíněný měsíční trest vězení. Musí navíc zaplatit pokutu 120 eur za porušení zákona z roku 2011. Ten zakazuje úplné zahalení obličeje. Podle soudu ve Versailles je zákon v souladu s ústavou.

Advokát dotyčné muslimky tvrdil, že ústava nošení nikábu nezakazuje. „Vše záleží na tom, jak si kdo ten zákon vykládá,“ konstatoval zpravodaj ČT Petr Zavadil s tím, že obhájce se snažil začít debatu o tom, zda je zákon z roku 2011 vůbec v souladu s ústavou. „On tvrdil, že je protiústavní, protože je namířen jen proti jedné kategorii občanů, kterou představují muslimské ženy,“ konstatoval Zavadil.

Soud mu ale nedal za pravdu. Podle něj je zákon namířen proti všem, kteří na veřejnosti zcela skrývají svůj obličej. „Obhájci se tak tuto debatu otevřít nepodařilo. Podle výkladu dnešního soudu je zákon zcela ústavní,“ podotkl Zavadil s tím, že tento verdikt může poskytnout jakési vodítko při rozhodování o jiných případech v budoucnosti.

Soud ve Francii nařídil zahalené muslimce zaplatit pokutu 120 eur (zdroj: ČT24)

Nyní se dají čekat rozsáhlé muslimské protesty. Došlo k nim už v době, kdy nedaleko Paříže incident proběhl. Nepokoje trvaly několik dnů. „Tato žena konvertovala k islámu až v patnácti letech a vůči policistům se údajně vyjadřovala velmi vulgárně,“ poznamenal Zavadil.

Francouzský zákon schválený v dubnu roku 2011 zakazuje skrývat tvář, a to jak šátkem, tak třeba kapucí. Platí na veřejných místech, jako jsou ulice, parky, nádraží nebo obchody. Nikáb je závoj, který zakrývá celý obličej kromě očí. Burka je pak jednolitý závoj zakrývající celé tělo včetně obličeje, v místě očí má síťku.

Vydáno pod