Exodus v Jižním Súdánu: Přes 200 uprchlíků utonulo v Nilu

Juba - Přes dvě stě lidí se utopilo na útěku před boji probíhajícími v Jižním Súdánu. Podle armády byla loď na Bílém Nilu přeplněná – proto se potopila. Jde zatím o nejhorší případ od vypuknutí nepokojů v zemi v polovině prosince. V etiopské metropoli Addis Abebě mezitím vládní a opoziční zástupci jednají o příměří. Dohoda je ovšem zatím v nedohlednu.

K tragické nehodě došlo brzy ráno. „Máme kolem 200 až 300 (utopených) lidí, včetně žen a dětí. Loď byla přetížená,“ konstatoval mluvčí jihosúdánské armády Philip Aguer. Podle něj běženci prchali před obnovenými boji v Malakálu, což je správní středisko jihosúdánského státu Horní Nil. Ten je bohatý na ropu. Povstalci tvrdí, že Malakál ovládli, informaci ale nepotvrdil žádný nezávislý zdroj.

Střetům se snaží uniknout tisíce civilistů, mnozí si ale nemohou cestu lodí dovolit. Jeden z uprchlíků BBC sdělil, že si musel na cestu půjčit 150 súdánských liber (asi 66 dolarů). Na základnu OSN v Malakálu dorazilo v poslední době asi 9 tisíc civilistů. Počet lidí hledajících útočiště se tak zdvojnásobil.

Znepřátelené frakce odmítly jednat v klubu

Krizi v Jižním Súdánu má na svědomí mocenský souboj mezi prezidentem Salvou Kiirem a jím sesazeným viceprezidentem Riekem Macharem. Další vyjednávání o míru se včera nečekaně zadrhlo. Delegace znesvářených frakcí byly totiž v etiopské metropoli Addis Abebě pozvány k jednání do nočního klubu jednoho místního hotelu, což se ukázalo jako nevhodné. Místo, kde dosud obě delegace jednaly, bylo obsazeno.

Jednání podle agentur stále vázne na sporu o propuštění jedenácti činitelů blízkých Macharovi. Tyto osoby zadržují vládní úřady. Opozice žádá jejich osvobození, vláda trvá na tom, že mají být řádně souzeni.

Od začátku bojů uprchlo podle Červeného kříže jen do sousední Ugandy kolem 20 tisíc lidí. V Jižním Súdánu musely opustit domovy statisíce lidí. Násilnosti v zemi si vyžádaly přes tisíc mrtvých.


Zvětšit mapu