Nahý a ponížený ukrajinský kozák se hrdě vrátil na barikády

Kyjev/Lvov - Desítky ukrajinských demonstrantů mají neblahou zkušenost s tvrdými zákroky příslušníků bezpečnostních sil, přesto se nevzdávají a ulice neopouštějí. To platí i pro toho asi nejznámějšího z nich - Michaila Havryljuka. Svět před několika dny šokovaly záběry, na nichž jej speciální jednotky Berkut nechaly stát v osmistupňovém mrazu nahého na sněhu. Přestože byl kozák Havryljuk ponížen a surově zbit, vrátil se znovu mezi demonstranty na náměstí Nezávislosti.

Než Havryljuka nechali příslušníci jednotky Berkut nastoupit do policejního auta, dali mu do rukou motyčku a bili ho do hlavy. V mrazu si směl nechat pouze boty a policisté si jej dokonce fotili na památku. „Smáli se mi, měli z toho radost, řvali 'hurá'. Někdo dokonce vykřikl: 'Zabij ho',“ vzpomíná Havryljuk. Do Kyjeva přijel před třemi týdny, do domova vzdáleného 600 kilometrů ale nespěchá. Je připraven se jednotce Berkut znovu postavit. „Nebojíme se. Kozáci jsou tady připraveni zemřít v boji za naši svobodu,“ říká.

„Co bych dělal doma? Copak mi spadne vítězství do klína? Co z toho budu mít, když budu někde vysedávat? To nemá cenu. Tady jsou mí bratři kozáci, a já se mám flákat doma? Ani mě nenapadlo jet domů,“  řekl Havryljuk v rozhovoru pro ruské webové stránky lenta.ru.

Postup jednotek Berkut považuje za neadekvátní a nenormální. „Když jsme některého z jejich příslušníků zajali my, nesvlékali jsme je, ale napájeli, krmili – a vrátili jsme je, odkud přišli,“ tvrdí. Přesto vylučuje, že by teď při jednání s nimi přitvrdil: „To nikam nevede. Řeknu vám jedno: přijde soudný den, a tito hříšníci se ze svých činů budou zodpovídat. (…) My vyhrajeme. Prezident dobrovolně opustí úřad a všichni ostatní s ním. Janukovyč už teď přemítá, kam by bylo nejlepší zmizet.“

Dotaz, zda je správné házet na policisty kamení, Havryljuka rozčílil: „A je snad správné, aby policie střílela do mírumilovných lidí a zasypávala je granáty? Už připravili o život sedm lidí, ze tří až čtyř stovek lidí udělali invalidy a zůstaly po nich tři tisíce raněných! To je snad normální?“

Ve Lvově střeží obávané zásahové jednotky Berkut barikáda. Další barikáda o pár kilometrů dál zase blokuje místní kasárna. Blokády se účastní i Olja, jejíž syn zde slouží. „Aby nevyšel a nezabíjel svoje bratry Ukrajince, proto tady stojím a hlídám,“ říká Olja. Hromady pneumatik mají zamezit výjezdu vojáků ven, hlavně do Kyjeva. A mnozí z posádky jsou za to podle aktivistů vděční. „Poslali psaníčka, ve kterých děkovali lidem, že blokují výjezdy,“ říká další barikádník.