Neznámí ozbrojenci zabili v Sýrii nizozemského jezuitu

Damašek – Dvěma střelami do hlavy popravili neznámí ozbrojenci v syrském Homsu 75letého nizozemského jezuitského kněze Franse van der Lugta, kterého předtím vyvlekli z domu. K útoku došlo v oblasti ovládané syrskými povstalci, což zřejmě vyvolá obavy křesťanů o jejich osud v případě, že vládu nad zemí ztratí prezident Bašár Asad. Křesťanství vyznává asi desetina z 20 milionů Syřanů, kteří v konfliktu podporují spíše vládu, protože věří, že je dokáže ochránit před islámskými extremisty.

K vraždě se nepřihlásila žádná skupina a ani motiv není jasný. Van der Lugt žil v Sýrii od konce 60. let. V lednu upozornil na humanitární krizi v Homsu a popsal poměry, v nichž tam lidé hladoví. „Není možné, že tady tak trpíme a svět nic nedělá. Porazil nás hlad, vidíme ho ve svých tvářích,“ řekl tehdy. V jednom z rozhovorů prohlásil, že odejít z Homsu ho nikdy nenapadlo.

Nizozemský ministr zahraničí Frans Timmermans dnes na Facebooku případ označil za „zbabělou vraždu“. „Zbaběle byl zavražděn muž, který Homsu přinesl jenom dobré, který se stal Syřanem, odmítl Syřany opustit, i když žil v životu nebezpečných podmínkách, proměnil své přesvědčení v činy a vzdoroval smrti,“ napsal ministr. „Otec Frans si zaslouží naši vděčnost a náš respekt. A dlužíme mu naše úsilí o konec syrského utrpení.“

Syrská válka začala před třemi lety a podle opozičních zdrojů má na kontě 150 tisíc mrtvých. Skoro polovina Syřanů opustila své domovy a 2,5 milionu je jich v sousedních státech.

Drastické záběry mrtvého kněze jsou ke zhlédnutí ZDE.

Asad prý bude znovu kandidovat na prezidenta

Ruská agentura ITAR-TASS dnes oznámila, že Sergej Stěpašin, který byl v roce 1999 předsedou ruské vlády, se sešel s Asadem. Prezident mu prý řekl, že hlavní boje v Sýrii skončí do konce roku. Stěpašin nyní stojí v čele charitativní nadace a s Asadem hovořil minulý týden v Damašku. „Na můj dotaz týkající se bojů, odpověděl toto: 'Aktivní fáze vojenských operací v Sýrii letos skončí. Potom budeme muset přejít na to, co děláme průběžně - na boj proti teroristům',“ sdělil Stěpašin.

Spolu se syrskou armádou proti opozici bojuje libanonský šíitský Hizballáh, který v syrských bojích ztratil stovky mužů. Jeden z jeho velitelů řekl, že Asad bude kandidovat v letošních prezidentských volbách. Hrozba, že bude svržen, už prý pominula. Syrská opozice, která začala letos s vládou vyjednávat v Ženevě, podmiňovala veškeré politické řešení krize zárukou Asadova odstoupení.

V Sýrii popravili nizozemského kněze (zdroj: ČT24)