Konec německé legendy: Po 33 letech už se nikdo „nevsadí, že…“

Berlín – Největší legenda německé televizní zábavy po 33 letech končí. Show Wetten, dass…? (Vsaďte se, že…?), která je považována za nejúspěšnější v celé Evropě, kdysi v Německu trhala rekordy ve sledovanosti, teď ale přišla o většinu diváků. To se stalo hlavně poté, co její uvádění vzdal za tragických okolností oblíbený herec a moderátor Thomas Gottschalk. Jeho nástupce Markus Lanz na roli zjevně nestačil.

Show kočovala mezi německými městy z jedné sportovní haly do druhé, v konvoji o 250 autech. Ztřeštěné sázky lákaly ještě na začátku tisíciletí k obrazovce přes polovinu německých diváků – v neposlední řadě i díky hvězdným hostům z Hollywoodu. Nyní musel Lanz oznámit, že Kristova léta budou pro pořad těmi posledními. Po letní pauze se Wetten, dass…? vrátí opět v říjnu – a odvysílá se už jen třikrát. Televize ZDF si už nemůže dovolit program, kdy každé vysílání přijde v přepočtu na více než 50 milionů korun, v některých případech i 70 milionů.

Legenda německé televizní zábavy končí (zdroj: ČT24)

Gottschalk skončil po tragédii v přímém přenosu

Jednoduchý koncept soutěže vymyslel její první moderátor Frank Elstner v roce 1981 prý během záchvatu nespavosti. Vrcholu obliby dosáhl program za moderátora Thomase Gottschalka, známého z filmové série o nosáčích. Soutěž uváděl 24 let, před čtyřmi lety ale přišla osudná sázka, kdy si 23letý student Samuel Koch při pokusu o skok přes auto na chůdách poranil páteř a ochrnul na všechny končetiny. Gottschalk se vzápětí moderování vzdal.

Osudná nehoda Samuela Kocha:

Gottschalk odmoderoval 151 dílů pořadu. Zpráva o jejím konci se ho pořádně dotkla a reagoval na ni v tom smyslu, že ji mohl klidně pohřbít sám. "Wetten, dass…? byla moje velká životní láska. Soutěž jsem opustil z dobrého důvodu a doufal jsem, že se jí ujme někdo jiný a že jí dodá nový lesk. Teď po dvou letech končí a člověk si říká, zda ten čas přece jenom neměl strávit s ní,„ řekl v rozhovoru pro deník Bild. Nicméně z konce pořadu nikoho konkrétního neviní. “Na vývoji nenese vinu nikdo. Dinosauři přece také nechtěli vymřít, ale už je nikdo nepotřeboval. Místo nich jsme tady teď my. Měl by kvůli tomu člověk fňukat?„ říká s nadsázkou. A jaký byl jeho nejkrásnější okamžik během moderování soutěže? “Nenapadá mě žádný, který by nebyl hezký. To platí přesně do nehody Samuela Kocha."

Rozhovor Thomase Gottschalka pro Bild
Zdroj: ČT24

Producenti skoro rok hledali za Gottschalka náhradu, až volba padla na Markuse Lanze. S ním ale čísla sledovanosti přešla do volného pádu – za deset let ubylo skoro osm milionů diváků. Odborníci i samotná televize ale tvrdí, že to není pouze vina nového moderátora. Satelitní televize a internet ukrajují z masy lidí, kteří se v sobotu večer chtějí posadit ke 33 let staré show. To dokládá i osud petice za zachování pořadu, kterou zatím podepsalo jen asi 860 diváků.

Z prohlášení ZDF:

Wetten, dass..? byl pořad, na který se člověk těšil několik dnů. Mnohé z nás provází od dětství a byl pevnou součástí rodinného večera u obrazovky.

Opravdu konec? Vsaďte se…

Poslední show se odvysílá 6. prosince z Norimberka. ZDF oznámila, že si nadále ponechá práva na Wetten, dass…? a v případě potřeby soutěž znovu „aktivuje“. Její obnovu sice nevylučuje, věří tomu ale málokdo. V televizi už prý pracují na nových nápadech pro pořady na sobotní večer, zní oficiální stanovisko. Skeptický je ale v tomto ohledu i Gottschalk: Kromě tradiční nedělní kriminálky Místo činu na stanici ARD ho nenapadá žádný pořad, který by znovu mohl v Německu přilákat k obrazovkám 10 milionů diváků.