Čtení pohádek má pomoct romským dětem k lepší budoucnosti

Bratislava – Stovky romských dětí na Slovensku každý rok nastoupí místo do základní školy na speciální. Většina z nich tam přitom nepatří - kvůli nulové předškolní přípravě ale nemají šanci mezi neromskými dětmi uspět. V jednadvaceti osadách proto budou místní ženy dětem číst. Pro mnohé z nich to bude jejich jediná předškolní příprava.

Horizont 24: Čtení romským dětem (zdroj: ČT24)

Tři stovky žen z romských osad dostanou knihy od státu. I jedna pohádka denně může dítěti pomoct uspět v běžné škole. „Přidanou hodnotou tohoto projektu je, že způsobí i zdokonalení dovednosti čtení matek,“ říká zplnomocněnec slovenské vlády pro romské komunity Peter Pollák. Samotní rodiče v osadách mají totiž potíže se čtením.

Řada šestiletých dětí tak jde do školy úplně nepřipravená. Poprvé v životě musí sedět potichu a dávat pozor. Z domova znají hlavně romštinu, ale kantor mluví jen slovensky. Ničemu nerozumí, nudí se a zlobí. Proto rychle putují do speciální školy, kde stejně propadají a opustí ji v patnácti - třeba jen s ukončenou čtvrtou třídou.

Projekty, jako je Čtěme dětem, se osvědčily v mnoha zemích světa. Na Slovensku mají pomoci k tomu, aby desetitisíce dnešních dětí nezůstaly celý život v osadách negramotné, bez možnosti zaměstnání a jakékoliv naděje.