Věděl John Smith něco, co neměl?

Oslo – Nový život daleko od České republiky chce začít 36letý Michal z Havířova alias John Smith. Čech trpící ztrátou paměti, který byl nalezen v prosinci v norském hlavním městě, má strach z nevyjasněných věcí z minulosti, hlavně pokud jde o jeho podíl na vyšetřování hospodářské kriminality v České republice. Tuzemská policie ovšem odmítá, že by pro ni muž pracoval.

Česká policie: John Smith pro nás nepracoval (zdroj: ČT24)

V letech 2007 až 2011 se John Smith v Česku podle svých slov podílel na policejním vyšetřování hospodářské kriminality. Když měl odevzdat klíčovou zprávu, něco se podle něj stalo. „Z nějakého důvodu jsem ji neodevzdal. Vypadá to, že jsem se něčeho bál. Pokusil jsem se opustit ČR. Koupil jsem si letenku do jedné asijské země, ale možná jsem tam vůbec neodcestoval,“ konstatoval v rozhovoru pro norskou televizi TV2

Také v rozhovoru se stanicí TV Barrandov označil za zlomový rok 2011, od jehož konce si již nic nepamatuje. Zmíněná závěrečná zpráva, kterou nakonec neodevzdal, se podle něj týkala jistého případu s odhadovanou škodou asi 500 milionů korun. „Podrobnosti říkat nebudu. Byl to obrovský případ, který se vyšetřoval od devadesátých let,“ vysvětlil.

Tento detail z rozhovoru ale podle ministerstva vnitra nesedí. Tak závažnými případy se zabývají pouze specializované útvary, ne krajské kriminálky. „Pracoval zde na ministerstvu vnitra v letech 1998 až 2002 jako řadový zaměstnanec na odboru informačních a komunikačních služeb,“ konstatoval mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Poté už prý Michal P. u policie nikdy nepracoval.

Do Česka se mu nechce, bojí se

Nalezenec říká, že netuší, kde se nacházel a co dělal před tím, než byl nalezen bez dokladů a s poraněními 14. prosince v ulici Grenseveien ve východní části Osla ve sněhové závěji. Chystá se prý odletět do Česka, aby si pořídil nové doklady, v České republice však zůstat nechce ze strachu před útočníky, kteří ho prý loni napadli. Tvrdí, že byl okraden, zdrogován, delší dobu měl nejspíš svázané ruce a byl také patrně terčem sexuálního útoku. „Jsem svobodný člověk, můžu jít kamkoliv, žít kdekoli a pracovat kdekoli,“ prohlásil.

Tvrdí, že už chtěl odejít dřív – možná do Asie nebo na Nový Zéland. Také řekl, že s Norskem ho nepojí žádné vazby a že se po svém nalezení nejdříve domníval, že je ve Švédsku. „To, co se stalo, se stalo někde jinde a oni použili Norsko jako smetiště,“ řekl o možných důvodech, proč skončil v Norsku.

Norská policie minulé úterý zveřejnila mužovu fotografii ve snaze dozvědět se o něm více. Česká policie identifikovala záhadného nalezence jako Čecha, jehož poznali jeho rodiče. V pátek to potvrdily testy DNA.

Norská policie má podezření, že se muž stal obětí trestného činu, a případ dál vyšetřuje. Česká policie není v této souvislosti oprávněna poskytovat jakékoliv informace, které by nějakým způsobem narušily soukromí muže a jeho rodiny. Informace o průběhu vyšetřování je oprávněna poskytovat pouze norská policie.

Nalezený 36letý Čech se podle svého otce jmenuje Michal, pochází z Havířova a pracoval pro ministerstvo vnitra. Dělal počítačovou forenzní analýzu a měl bezpečnostní prověrku pro stupeň tajné. Donedávna žil v pražské Krči, po potvrzení své totožnosti dlouze telefonicky hovořil se svými rodiči. Z obavy před útočníky zásadně změnil svůj vzhled a nyní se jen málo podobá člověku na fotografii zveřejněné v médiích. Provizorně si říká John Smith.