Stará jako pražské metro: Rubikova kostka zlobí a baví už 40 let

Budapešť/Jersey City - Rubikova kostka v osmdesátých letech minulého století pobláznila celou planetu. Barevný hlavolam maďarského vynálezce, sochaře a architekta Erna Rubika překonal i hranice rozděleného světa a skládali jej lidé na Západě i na Východě. Letos slaví tato hračka 40 let existence a zájem o ni stále trvá.

Rubikova kostka slaví 40 let (zdroj: ČT24)

V Maďarsku se barevný hlavolam původně jmenoval Kouzelná kostka, světově se ale proslavil pod jménem svého tvůrce, který se díky němu stal v bývalém východním bloku prvním dolarovým milionářem, jenž se vypracoval vlastní pílí. Kostka se stala jeho životním osudem. „Když přemýšlím o svém dospělém životě, můžu říct, že jsem ho většinu strávil s kostkou. Když jsem ji stvořil, bylo mi totiž jenom 30 let,“ říká Ernő Rubik, který se svou kostkou přišel v roce 1974 - kdy třeba začalo jezdit pražské metro.

Čtyřicáté výročí hračky nyní připomíná výstava v americkém Jersey City. Na prototypech z gumy a dřeva ukazuje její skromné začátky, k vidění je ale i nablýskaná současnost: Speciální kostka z osmnáctikarátového zlata osázená téměř 1 400 drahokamy včetně diamantů či rubínů by případného zájemce přišla zhruba na 50 milionů korun. „Výstava ukazuje průsečík inženýrství, toho úžasného mechanismu v kostce, designu, jejích barev, a matematiky – kostka nabízí 43 kvintilionů kombinací,“ přibližuje pořadatel výstavy Paul Hoffman. Kombinací je tolik, že kdyby každé pootočení kostky zabralo sekundu, projít všemi by trvalo 1 400 bilionů let. Výstava potrvá sedm měsíců, pak bude sedm let putovat po světě.

Rubikových kostek se dosud prodalo přes 350 milionů kusů, a jde tak o nejprodávanější hlavolam a zřejmě i hračku historie. Vrchol popularity sice kostka zaznamenala v 80. letech, na rozdíl od jiných tehdejších hitů ale poutá pozornost dodnes. „Kostka má mnoho různých stran. Nejenom těch šest, které vidíte. A po celém světě inspirovala mnoho lidí,“ říká Rubik.

Vydáno pod