Slavjansk obklíčili ukrajinští vojáci, na Krymu se hromadí ruská armáda

Kyjev – Ukrajinská armáda oblehla centra měst Slavjansk a Kramatorsk, která v posledních týdnech ovládali povstalci. V Kramatorsku ovládla vládní vojska většinu města kromě náměstí, Slavjansk obklíčila a dopoledne dobyla vysílací věž. Část vojsk potom zamířila k centru vzpurné části Ukrajiny Doněcku, na trase mezi Kramatorskem a Doněckem v noci vypukly boje. Napětí opět začalo stoupat také u ukrajinských hranic. Rusko začalo přesouvat vojáky na Krym, který v únoru anektovalo. Podle ukrajinských armádních analytiků nemá pohyb ruských jednotek obdoby od dob bojových operací za druhé světové války.

Na Krym se přesouvají ruské letecké síly a motostřelecké útvary, podle ukrajinských vojenských analytiků se jedná buď o snahu zesílit tlak na Ukrajinu, nebo dokonce k vojenské akci. „V důsledku posledních událostí na východě Ukrajiny není vyloučeno, že Rusko chce vojensky ohrožovat jižní a východní ukrajinské oblasti,“ uvedla s odvoláním na vojenské analytiky ukrajinská státní agentura Ukrinform.

Ukrajina pokračuje v operaci v Doněcké oblasti

Ukrajinská armáda s Národí gardou v sobotu oblehla centra měst Kramatorsku a Slavjansku, která byla zhruba tři týdny pod kontrolou povstalců. V Kramatorsku vojáci obsadili většinu města, rebelové kontrolují už jenom centrální náměstí a radnici. Ulice u náměstí přehradily autobusy a trolejbusy, které zapálili. Zatímco se u náměstí bojuje, nastala ve městě kritická situace, nefunguje doprava, vázne zásobování a čtyři velké kramatorské podniky musely přerušit provoz.

Více volnosti než v Kramatorsku mají ozbrojenci ve Slavjansku, který s Kramatorskem bezprostředně sousedí. Armáda a Národní garda zatím ovládly čtrnáct kontrolních bodů na příjezdových cestách do města, které povstalci zřídili a centrum města obléhají. V noci byl ve městě klid. V neděli dopoledne dobyla armáda slavjanskou vysílací věž. Podle ukrajinské agentury Unian začínají v obklíčeném městě docházet potraviny.

Ruská média – agentury ITAR-TASS a Interfax a televize Rossija 24 – oznámily po poledni východoevropského času, že v obou městech vypukla protiofenzíva povstalců. Ti údajně získali zpět pod kontrolu Kramatorsk a také menší města v okolí. O ničem takovém se ale nezmiňují ukrajinské zdroje. Podle další ruské agentury RIA Novosti se v Kramatorsku již nebojuje.

Povstalci s vlajkou samozvané Doněcké lidové republiky
Zdroj: ČTK/AP/Alexander Petrov

Vojáci míří k Doněcku, kde lidé proti operaci demonstrují

„Až ukončíme operace ve Slavjansku a Kramatorsku, provedeme aktivní fázi operace i v dalších městech,“ řekl v sobotu večer v ukrajinské televizi tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Parubij, část armády potom vytáhla na centrum oblasti Doněck. V noci vypukly boje v Kosťantynivce, která leží zhruba na půl cesty mezi Slavjanskem a Doněckem, a sousedních obcích Družkivka a Ivanivka. Separatisté sdělili ruským médiím, že po boji zůstali mrtví, ukrajinské úřady se ke střelbě v Kosťantynivce nevyjádřily.

Ukrajinská armáda pokračuje v operaci proti separatistům, Kyjev a Moskva se obviňují z oděského incidentu (zdroj: ČT24)

K potyčkám došlo v noci i v dalších městech, kde ukrajinská armáda zatím není. V Doněcku pronikla skupina odpůrců současné ukrajinské vlády do sídla tajné služby SBU a budovy úřadu guvernéra, z jejího okna potom vyvěsili vlajku samozvané Doněcké lidové republiky. Během dne se potom sešli lidé k demonstraci proti nasazení armády na východě Ukrajiny. „Je nepředstavitelné, že se u nás na Ukrajině dějí takové věci. Nikdy Kyjevu neodpustíme, že to dovolil,“ řekl účastník protestu.

K přestřelce došlo také v pohraničním Luhansku. V sobotu ve městě vyhlásili povstalci všeobecnou mobilizaci s tím, že vytáhnou na Kyjev. Současně zaútočili na místní vojenskou správu, při boji utrpěli zranění dva vojáci. Střelba se ve městě ozývala i v noci, podle ruské agentury ITAR-TASS při přestřelkách zahynul jeden povstalec.

Povstalci v doněckém sídle SBU ničili dokumenty
Zdroj: ČTK/ZUMA/Sandro Maddalena

Ukrajinské vyšetřování oděské tragédie: Začala útokem na fotbalové fanoušky

Protikremelští demonstranti se při přípravě obrany zmiňují o tom, že se chtějí pomstít za Oděsu. „Děláme to kvůli tomu, co se stalo v Oděse, Slavjansku a Kramatorsku. Nemůžeme dopustit, aby zabíjeli naše bratry a sestry. Pláčeme za ně a čekáme na naše nepřítele se zbraněmi v rukou,“ řekl ozbrojenec v Luhansku. V černomořském přístavním městě na jihu Ukrajiny zahynulo v pátek 46 lidí. Stalo se tak při potyčce mezi protikyjevskými povstalci a proukrajinskými fotbalovými fanoušky. Ti nakonec zahnali protivníky do budovy odborů, kde byl štáb vzbouřenců. V ní potom vypukl zničující požár. Více o vyšetřování a vzájemném obviňování z vyvolání tragické potyčky čtěte zde.