Nigerijští radikálové chtějí stovky unesených školaček prodat

Lagos - Nigerijská islamistická militantní skupina Boko Haram prohlásila, že to byla ona, kdo unesl v dubnu stovky školaček. Asi 230 dívek se stále nenašlo. Islamisti je chtějí prodat. Nigerijská první dáma Patience Jonathanová nespokojené příbuzné obvinila, že si celý příběh vymysleli. Vůdkyně protestů Naomi Mutahová Nyadarová byla dokonce zatčena.

Islámští radikálové unesli minulý měsíc ze školy v severní Nigérii asi 300 dívek. Více než padesáti z nich se podařilo uniknout. Zbylé školačky se ale pohřešují a jejich příbuzní protestují proti nečinnosti úřadů.

S únosci se vyjednávat nedá, tvrdí prezident

Nigerijský prezident hovořil o únosu na veřejnosti poprvé v neděli. Přiznal, že policie stále nedokáže říci, kde dívky jsou. „Slibuji, že ať jsou kdekoli, dostaneme je ven,“ řekl v přímém televizním přenosu. Policie i armáda prý po školačkách pátrají. Prezident požádal občany o spolupráci a zdůraznil, že vláda potřebuje jejich pomoc.

Někteří novináři působící v Abuji se podivují nad tím, že se dívky nedaří najít, když se přitom tvrdí, že je únosci vezli v automobilovém konvoji. Podle dopisovatele BBC se to dá vysvětlit jedině tím, že armáda do některých oblastí severovýchodní Nigérie vůbec nevstupuje.

Demonstrace za propuštění unesených Nigerijek
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Gbemiga Olamikan

K únosu dívek se nyní přihlásili islamisté ze skupiny Boko Haram, jejíž název znamená Západní výuka je hřích. „Unesl jsem vaše dcery. Prodám je na trhu ve jménu Alláha,“ říká na videu velitel Boko Haram Abubakar Shekau. Nigerijská armáda přitom už loni tvrdila, že Shekaua zabila při jednom ze střetů s teroristy.

Shekau na videozáznamu v první čtvrthodině kritizoval demokracii, západní školství a ty, kdo nevyznávají islám: „Západní výuka musí skončit. Dívky, měly byste odejít ze škol a provdat se.“ Před kamerou stál před obrněným autem a dvěma dodávkami, na jejichž korbách bylo vidět kulomety. Okolo stálo šest mužů se zakrytými tvářemi. Shekau také prohlásil, že se zadrženými lidmi jedná jako s „otroky“.

Na severu Nigérie chce skupina zavést radikální formu islámu a od roku 2009 bojuje proti centrální vládě. Na svědomí má životy několika tisíc lidí, terčem jejich útoků byly často školy, mešity a státní instituce, policie i armáda. Od začátku letošního roku skupina pozabíjela na 1 500 lidí. Únos tak velkého počtu lidí z jednoho místa ale spáchala poprvé. Prezident k tomu řekl, že s únosci nikdo nevyjednává, protože s Boko Haram se vyjednávat nedá.

Horizont 24: Nigérie hledá unesené školačky (zdroj: ČT24)