Zemřel Cornelius Gurlitt, návratu „svých“ obrazů se už nedočkal

Mnichov – Kontroverzní sběratel umění Cornelius Gurlitt je mrtev. Jednaosmdesátiletý muž, v jehož bytě policie v únoru 2012 zabavila ohromnou sbírku obrazů, zemřel podle oznámení svého mluvčího po několikaměsíční těžké nemoci a operaci srdce dnes ráno v Mnichově. „Nic jsem v životě nemiloval víc než své obrazy,“ řekl loni Gurlitt v rozhovoru pro časopis Spiegel. Gurlitt podle německých médií celou svou sbírku v závěti odkázal nejmenovanému uměleckému spolku v zahraničí.

Německé úřady držely nález obrazů dlouho v tajnosti, informace o něm se dostaly na veřejnost teprve loni na podzim. Zpráva o Gurlittově sbírce vyvolala obrovský rozruch, protože mezi zabavenými díly byla i plátna slavných moderních malířů, která mají nedozírnou hodnotu.

Gurlittův otec Hildebrand pracoval jako obchodník s uměním pro Adolfa Hitlera. Podle historiků umění bylo mezi Gurlittovými obrazy zhruba 500 děl, která zřejmě zabavili nacisté židovským majitelům. Gurlitt v březnu prohlásil, že se dobrovolně vzdá děl, u nichž je nepochybné, že byla zabavena právoplatným vlastníkům. V dubnu státní zastupitelství v Augsburgu oznámilo, že se zabavené obrazy mohou ke Gurlittovi vrátit: „V době zabavení sbírky bylo státní zastupitelství přesvědčeno, že je tento krok oprávněný,“ sdělila prokuratura.

Německý deník Süddeutsche Zeitung a stanice Norddeutscher Rundfunk nyní tvrdí, že Gurlitt sepsal před několika měsíci v nemocnici závěť. Údajně v ní vyjádřil přání, aby jeho sbírka zůstala pohromadě a odkázal ji jisté umělecké instituci v zahraničí. „Mohu potvrdit, že pan Gurlitt měl před svou těžkou operací srdce termín u notáře,“ potvrdil DPA mluvčí sběratele Stephan Holzinger.

Zemřel miliardový sběratel umění Gurlitt (zdroj: ČT24)

Mnichovské ministerstvo spravedlnosti prohlásilo, že původ obrazů z Gurlittovy sbírky bude i nadále prověřován. Dohoda Gurlitta s německou a bavorskou vládou je závazná i pro dědice, sdělil mluvčí ministerstva Winfried Bausback. „Bezpráví spáchané národními socialisty tak může být narovnáváno a oběti nacistického bezprávného režimu mohou uplatňovat své nároky,“ uvedl Bausback.
  
Německá ministryně kultury Monika Grüttersová ocenila, že Gurlitt souhlasil s prověřením původu svých děl a jejich dobrovolným vydáním. Tím, že se přihlásil k morální odpovědnosti, šel podle Grüttersové příkladem při spravedlivém navracení uměleckých předmětů ukradených nacisty.

Celková hodnota Gurlittovy sbírky je odhadována na miliardu eur (asi 27,5 miliardy korun). Zahrnuje malby, kresby a grafiky od Canaletta, Eugena Delacroixe, Henriho Matisse, Marka Chagalla a dalších slavných umělců. Kromě toho se letos našlo dalších 238 obrazů v Gurlittově nemovitosti v Salcburku, byly mezi nimi obrazy a sochy Clauda Moneta, Pabla Picassa, Augusta Rodina či Edouarda Maneta. Hodnota salcburských děl zatím vyčíslena není, odhaduje se na stovky milionů eur.

Posledních několik týdnů strávil Gurlitt ve svém mnichovském bytě pod dohledem lékařek a dvou ošetřovatelek. Začátkem roku mu ve Stuttgartu voperovali srdeční bypass, po operaci se zotavil, ovšem vyšetřování kolem původu jeho sbírky ho psychicky vyčerpávalo a během posledních týdnů byl velmi slabý. Nakonec zemřel, aniž by se se svou sbírkou znovu setkal.