Islamisté povraždili 200 lidí, za informace o dívkách tučná odměna

Abuja - Radikálové ve státě Borno na severovýchodě Nigérie zabili až 200 lidí. Z masakru jsou podle listu Daily Trust podezřelí islamisté ze skupiny Boko Haram. Radikálové ve stejné oblasti unesli v dubnu stovky školaček. Dalších 11 dívek zmizelo před pár dny. Nigérie nabízí za informace o školačkách odměnu ve výši 300 tisíc dolarů (zhruba 6 milionů korun). Pomoc při pátrání nabízí i Spojené státy.

Ozbrojenci jedoucí v desítkách terénních automobilů přepadli město Gamboru ležící na hranicích s Kamerunem. Střelba trvala asi čtyři hodiny. Útočníci podpálili přes 250 domů. Bilance obětí vychází z výpovědí různých svědků. Mrtvých prý může být ještě víc. Mnoho lidí zasažených kulkami totiž uprchlo do křovin, kde mohli vykrvácet.

„Zatímco s vámi teď mluvím, lidé stále počítají mrtvoly. Napočítali jich přes 200 a ještě neskončili,“ řekl deníku Daily Trust místní poslanec, který mířil na místo. Podle místního obchodníka bylo napočítáno 155 mrtvých, které už příbuzní začali pohřbívat. Řada lidí prý zahynula pod palbou, ale mnozí další uhořeli ve svých domech.

V oblasti je Boko Haram poměrně aktivní. V posledních dnech unesla skoro 300 dívek. O případ se stále více zajímá svět. Pomoc slíbili například Američané. Americký prezident Barack Obama vyslal do Nigérie speciální jednotky. „Uděláme vše, co je v našich silách, abychom jim pomohli. Krátkodobým cílem je pomoc mezinárodní komunitě a nigerijské vládě udělat vše proto, abychom ty mladé dámy vysvobodili,“ konstatoval šéf Bílého domu.

Demonstrace za propuštění unesených Nigerijek
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Gbemiga Olamikan

Prodám je na trhu, prohlásil šéf Boko Haram

Islamističtí ozbrojenci se dívek zmocnili ve škole na severovýchodě Nigérie před měsícem. Nyní je podle skupiny Boko Haram čeká úděl otrokyň. „Unesl jsem ty dívky. Prodám je. Na prodávání dívek tu máme trh,“ poznamenal velitel skupiny Abubakar Shekau.

Tento týden k uneseným přibylo dalších jedenáct školaček. „Podle místních přijely do vesnice dva vozy v barvách nigerijské armády. Místo vojáků z nich ale vyskákali ozbrojenci, kteří začali po lidech střílet a rabovat jejich domy,“ popsala incident redaktorka ČT Radka Zítková. Dívkám prý bylo od 8 do 15 let. K této akci se Boko Haram ještě oficiálně nepřihlásila.

Nigerijský prezident Goodluck Jonathan slíbil brzké nalezení a vysvobození unesených dívek. Zatím se to ale nepodařilo a nervozita i protesty v zemi i ve světě sílí. Stále menší důvěru k vládě mají i rodiče obětí únosu. „Dělají si z nás blázny. Kdyby do buše vyrazila na záchranu našich dětí armáda, museli bychom si jí všimnout,“ prohlásil otec jedné z unesených dívek.

Pátrání po dívkách ztěžuje neprostupný horský terén. Experti proto vkládají větší naděje do jednání s únosci. Ta ale mohou trvat dlouho a jejich výsledek je nejistý. „Vláda tvrdí, že vyslala dva týmy, které se snaží oblast u kamerunských hranic prohledat, ale konkrétní informace nejsou k dispozici,“ uvedla Zítková.

Skupina Boko Haram terorizuje Nigérii přes deset let

Islamisté z Boko Haram stojí za bombovými atentáty i útoky na školy a kostely. Jen za poslední dva roky má na svědomí 10 tisíc obětí. Trnem v oku je jí ale celý západní svět. „Zabíjet, zabíjet, zabíjet, zabíjet, zabíjet, zabíjet. Bojujeme proti křesťanům, křesťanům jako takovým,“ oznámil Shekau. Radikálové brojí rovněž proti západnímu vzdělávaní.

Skupina avizovala, že k únosům dojde, už před rokem. Nigerijská vláda proto začala vést proti islamistům operaci. „Ve třech státech, včetně Borna, vyhlásila výjimečný stav a řekla, že je připravená zaútočit proti lidem, jež podezřívá z terorismu,“ konstatovala Zítková s tím, že kabinet ovšem konkrétních výsledků nedosáhl. Celá akce vyprovokovala Boko Haram k častějším - a drastičtějším útokům.

Vydáno pod