Znovuotevřený Washingtonův památník slaví 130 let

Washington - Nejvyšší kamenná stavba na světě se po rekonstrukci znovu otevírá veřejnosti. Washingtonův památník v hlavním městě Spojených států poškodilo a uzavřelo zemětřesení před třemi lety. Jeden ze symbolů Washingtonu a zároveň největší obelisk na Zemi letos oslaví 130 let od svého dokončení.

Washingtonův památník se znovu otvírá veřejnosti (zdroj: ČT24)

Ikona americké metropole většinou historickým událostem jen přihlíží - ať už jde o protesty proti válce ve Vietnamu nebo inauguraci prezidenta. Nyní se do zpráv dostala sama.

Washingtonův památník se veřejnosti otevírá po opravě za 300 milionů korun, tisíc dnů po inauguraci. „Jde o jeden z největších pokladů naší země. Dar předávaný z generace na generaci, jehož cenu nelze vyčíslit,“ konstatoval ředitel washingtonských památníků Bob Vogel.

Washingtonův památník
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak

Američtí památkáři si dali záležet, aby se událostí stala už samotná oprava. Lidé mohli sledovat, jak se lešení montuje 200 metrů nad zemí. K památníku přitom nebylo nikde uchycené, víceméně ho objalo. Konstrukce by střed města hyzdila, tak ji ozdobili stovkami žárovek.

Největší kamenná stavba na světě je vysoká jako tři petřínské rozhledny. A nyní už zase slouží veřejnosti. Ročně ji navštíví na tři čtvrtě milionu lidí. Lešení ale dlouho ve skladu nezůstane, štafetovou trubku totiž přebírá další ze symbolů země - kupole Kapitolu se začne opravovat co nevidět.

Stavba Washingtonova monumentu začala v roce 1848, dokončena byla až v roce 1884. U základny jsou stěny z bílého mramoru široké 4,5 metru, na vrcholu pak jen 45 centimetrů.

Památník byl poškozen při zemětřesení, které zasáhlo v srpnu 2011 severovýchod Spojených států. Otřesy způsobily menší škody, ve Washingtonu byla kromě monumentu poškozena i katedrála, z níž se odlomily tři menší kamenné věžičky. Úřady také kvůli zemětřesení odstavily dva reaktory jaderné elektrárny ve Virginii a musely prověřit jejich bezpečnost. Nikdo ale neutrpěl zranění.