Protesty nepomohly, Čína chce provozovat kontroverzní vrt i nadále

Washington/Peking – I navzdory násilnostem ve Vietnamu Čína nechce upustit od svého záměru provozovat vrtnou plošinu ve sporých vodách v Jihočínském moři. Prohlásil to čínský armádní velitel Fang Feng-chuej. Spojené státy již ale generála varovaly, že postup Pekingu v námořních sporech se svými sousedy ohrožuje vztahy USA s Čínou. Washington je také v úzkém kontaktu s vietnamskou vládou a snaží se s ní najít řešení vietnamsko-čínského sporu.

Podle Číny za konflikty můžou ostatní země v regionu. Feng-chuej tak vyzval Washington k „objektivnímu pohledu“ na situaci, kterou podle Číny rozjitřila i americká vojenská angažovanost v Asii.

Americký viceprezident Joe Biden a další američtí představitelé však řekli čínskému generálovi, že chování Pekingu v námořních sporech je nebezpečné a musí přestat. Varovali, že Peking svým chováním ohrožuje americko-čínské vztahy. Washington si podle nich klade otázku, zda ještě může s Pekingem spolupracovat v Asii a bilaterálně.

Kvůli nedávné instalaci čínské ropné plošiny v části Jihočínského moře, na kterou si činí nárok i Vietnam, pokračují ve Vietnamu protičínské nepokoje. Ty si již vyžádaly podle Reuters až 21 mrtvých. Podle jiných zdrojů také nejméně 141 zraněných. Čínský ministr zahraničí se telefonicky spojil se svým vietnamským protějškem a zdůraznil odpovědnost vietnamských úřadů za násilí proti čínským společnostem a občanům.

Protesty ve Vietnamu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Vincent Yu