Politologové: Unie je nestabilní a český eurokomisař nejistý

Praha - Volby do Evropského parlamentu mají členské státy Evropské unie za sebou. V Česku zvítězilo hnutí ANO s 16,1 procenta, ačkoliv mu předběžné průzkumy prorokovaly zdolání 20procentní hranice. Od politologů zaznívá, že kvůli vítězství „s odřenými zády“ není jisté, zdali Babiš a spol. prosadí Pavla Teličku do funkce eurokomisaře. Jaký dopad bude mít ale celé hlasování na republiku? A bude mít vůbec nějaký, když se Češi (společně se Slováky) postarali o rekordně nejnižší volební účast?

K volebním urnám se v Česku dostavilo jen 18,2 % voličů. Hnutí ANO zvítězilo podle politologa Lukáše Valeše ze Západočeské univerzity v Plzni jen s odřenými zády, tudíž o vítězství jako takovém snad ani hovořit nelze. TOP 09 překvapila svou razancí a ČSSD může být ráda, že je ráda, domnívá se.

Proč ale Češi dali přednost jiným aktivitám než volbám? Valeš je toho názoru, že se Česko vyčerpalo, když prošlo velkými volbami před půl rokem, kdy volilo do Poslanecké sněmovny. „Tyto volby považuje národ za podstatnější,“ vysvětlil. Místní obyvatelé navíc údajně pragmaticky zhodnotili, že volit 21 poslanců z celkových 751 v EP je jako kapka v moři.

Politolog a analytik Petr Robejšek souhlasí a tvrdí, že Evropská unie za víc než padesátiletou existenci nedokázala občany přesvědčit o svém smyslu a cíli. To se prokázalo i v tom, že hlasovalo víc eurokritických voličů, což se projevilo třeba v Německu, Velké Británii nebo ve skandinávských zemích.

„Evropský parlament ale nečekají převratné změny,“ prorokuje Robejšek. Proevropská většina v něm stále dominuje. Volby však ukázaly, že má Unie ke stabilitě daleko. Zachráněná není ani společná měna euro, a tudíž skutečným vládcem bude Evropská centrální banka, odhaduje politolog Robejšek.

A eurokomisařem se stává…

Otazník se stále vznáší nejen nad budoucností Unie, ale i nad volbou českého eurokomisaře. Prezident Zeman se sice o víkendu nechal slyšet, že by bylo logické, aby vítěz voleb navrhl eurokomisaře, politolog Valeš však poukazuje na to, jak moc nejednoznačné Babišovo vítězství bylo. Zdali zmíněný post obsadí Pavel Telička, tedy není stoprocentní jistota. „ANO nevyhrálo zdaleka tak výrazně, aby bylo jednoznačné, že je to právě ono, kdo může nominovat eurokomisaře,“ prohlašuje politolog.

Pavel Telička, lídr kandidátky hnutí ANO
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

„Pan Telička se živil jako lobbista či konzultant a prosazoval zájmy velkých nadnárodních firem. Je tedy otázkou, zdali člověk s jeho konexemi a pověstí může tuto funkci zastávat,“ pochybuje Valeš. Jmenování nového českého eurokomisaře tedy zřejmě bude otázkou konsenzu než bouchnutím pěstí do stolu jediné strany.

A jak vidí budoucnost republiky v EU? Česká republika by v Evropském parlamentu měla hájit vlastní zájmy, napojit se na dálniční sítě, vytvářet koalice a budovat si zázemí v Evropské komisi, zakončil Lukáš Valeš ze ZČU v Plzni.