Moskva ukrajinské volby respektuje, EU a NATO to vítají

Moskva – Rusko je podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova připraveno k dialogu s vítězem ukrajinských prezidentských voleb Petrem Porošenkem. Moskva podle Lavrova volby respektuje, Kyjev by ale neměl stupňovat operaci proti povstalcům. Porošenko v Kyjevě oznámil, že by se chtěl s ruským vedením sejít v první polovině června. Stabilizace situace na východě Ukrajiny podle něj není bez Moskvy možná. Prohlášení Moskvy o respektování voleb uvítala Evropská unie, průběh voleb ocenilo i NATO a USA.

Lavrov ujistil Ukrajinu, že ruské vedení má zájem na dialogu s novým prezidentem. Prohlásil ale, že Kreml nestojí o žádné prostředníky. Porošenko přitom v neděli bezprostředně po oznámení výsledků prvního kola voleb prohlásil, že je ochoten diskutovat s ruským vedením, ale jen přes prostředníky z USA a Evropské unie. 

Podrážděně Lavrov reagoval na nepotvrzené zprávy ukrajinských médií, že Porošenko si chce za svého poradce zvolit bývalého gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. Politik, s nímž Rusko před šesti lety svedlo týdenní válku, je v Rusku nežádoucí osobou. „Takový člověk by prostředníkem mezi Ruskem a Ukrajinou rozhodně být neměl,“ varoval Lavrov. 

Klíčem k urovnání vnitroukrajinské krize je podle Lavrova „skutečný dialog“ mezi Kyjevem a východoukrajinskými povstalci. Úkolem ukrajinského vedení je nalézt kompromis. Kampaň před nedělním prvním kolem prezidentských voleb neproběhla na Ukrajině bez problémů, Moskva ale bude rozhodnutí voličů respektovat, řekl ruský ministr.

Za „kolosální chybu“ označil Lavrov obnovení operací ukrajinské armády proti povstalcům, které bezprostředně po nedělních volbách Kyjev oznámil. Moskva si podle Lavrova počká, jak ukrajinské vedení v praxi zajistí likvidaci odporu vzbouřenců.

Evropská unie, NATO a USA vítají ukrajinské volby a doufají ve smír s Moskvou

Nedělní prezidentské volby na Ukrajině byly velkým krokem k uvolnění napětí mezi Kyjevem a Moskvou, uvedla dnes v prohlášení Evropská unie. Podle šéfa Evropské komise Josého Manuela Barrosa může výsledek voleb přispět k obnově bezpečnosti na Ukrajině. „Vítáme zároveň prohlášení Ruské federace, které naznačuje, že Moskva bude respektovat vůli ukrajinských voličů a naváže dialog s novým ukrajinským prezidentem,“ praví se v prohlášení, které spolu s Barrosem podepsal unijní prezident Herman Van Rompuy. EU se rovněž těší na další konkrétní kroky, které „přimějí ozbrojené skupiny uvolnit napětí na Ukrajině“.

Průběh voleb uvítal v prohlášení i generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Ukrajinský lid podle něj prokázal vůli ke svobodě a demokracii a odhodlání rozhodovat samostatně o svém osudu. „Navzdory zločinným násilnostem, zastrašování a provokacím proruských separatistů, kteří chtějí Ukrajincům upřít jejich demokratická práva, byly volby podle mezinárodních pozorovatelů v souladu s mezinárodními standardy,“ uvedl šéf NATO. Zároveň ujistil Kyjev, že NATO neuzná ruskou anexi Krymu a bude podporovat ukrajinskou svrchovanost, nezávislost a územní celistvost.

Šéf americké diplomacie John Kerry označil nedělní volby za „vítězství demokracie“. „Spojené státy odsuzují a odmítají ruskou okupaci a snahu o anexi Krymu a jsou rozhodnuty spolupracovat s Ukrajinou a dalšími státy na nalezení pokojného východiska z konfliktu (s proruskými separatisty na východě Ukrajiny),“ uvedl. Americký prezident Barack Obama již v neděli ocenil odvahu ukrajinských voličů na východě země, kteří „se navzdory provokacím a násilnostem“ separatistů vydali k urnám. 

Kreml ale už dal najevo, že návrat Krymu k Ukrajině, jak si přeje Porošenko, nepřipadá v úvahu, protože donedávna ukrajinský poloostrov považuje za ruské území. „Krym je regionem Ruské federace, a proto nemůže být řeči o jeho návratu k Ukrajině,“ prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov k Porošenkovým vyjádřením, že Krym byl a bude ukrajinský.

Porošenkova první zahraniční cesta nepovede do Moskvy, ale do Varšavy

Vstřícnost vůči Moskvě naznačil dnes na tiskové konferenci v Kyjevě i sám Porošenko. S ruským vedením by se chtěl sejít už v první polovině června. Jeho první zahraniční cesta ale povede do Polska, kam chce přijet 4. června. Ve Varšavě by se Porošenko chtěl sejít i s „našimi přáteli“ ze Spojených států a Evropské unie. Polsko si 4. června připomene 25. výročí částečně svobodných voleb. Do Varšavy na tyto oslavy pojede vedle řady dalších státníků i český prezident Miloš Zeman.

„Tentokrát Porošenko zavítá do Varšavy, protože nová politická garnitura považuje Polsko za svého nejbližšího spojence. Polsko sleduje ukrajinskou krizi velmi pozorně. Hlavní polské noviny mají ukrajinskou krizi na prvních šesti stranách,“ uvedl redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Česká diplomacie chválí Ukrajinu za volby

Průběh i výsledek voleb na Ukrajině ocenila i Česká republika a je připravena podporovat nového prezidenta při provádění nutných reforem. O Ukrajině dnes jednal také šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) s prezidentem Milošem Zemanem a shodli se na potřebě dál rozvíjet vztahy s Kyjevem. Podle Hradu platí dřívější Zemanovo pozvání ukrajinského prezidenta do Prahy i pro novou hlavu státu.

Ministerstvo zahraničí v prohlášení přivítalo vysokou účast voličů na Ukrajině a podpořilo předběžnou zprávu pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Podle ní bylo hlasování platné navzdory pokusům ozbrojených skupin volební proces narušit. „Stejně jako mise OBSE oceňujeme odhodlání ukrajinských úřadů uspořádat řádné volby, jež převážně splňovaly mezinárodní závazky země a respektovaly základní svobody, a to i přes špatnou bezpečnostní situaci ve dvou východních oblastech země, pokusy zhatit volební proces, násilné provokace a trvající okupaci Krymu Ruskou federací,“ uvedla diplomacie.