Za smrt Politkovské tvrdé tresty? Prokuratura viníky nešetří

Moskva - Ruská prokuratura navrhuje tvrdé tresty za vraždu opoziční novinářky Anny Politkovské. Pro vraha a hlavního organizátora chce doživotí, pro spolupachatele dlouholetá vězení. Soudce vynese rozsudek 9. června. Politkovská byla kritičkou ruského režimu. Proslavila se reportážemi z Čečenska. Vrah ji zastřelil v roce 2006 ve výtahu moskevského domu. Kdo zločin objednal, není dosud jasné.

Pětici obžalovaných shledala porota vinnou z vraždy Politkovské už 20. května. Přiklonila se k verzi obžaloby, podle níž novinářku zabil šesti ranami z pistole Čečenec Rustam Machmudov, kterému pomáhali jeho bratři Ibragim a Džabrail. Za organizátory vraždy byli označeni obchodník Lom-Ali Gajtukajev a bývalý policista Sergej Chadžikurbanov. Všichni vinu popírali.
  
Prokurátor Boris Loktionov dnes navrhl doživotní tresty pro Gajtukajeva a Rustama Machmudova. Chadžikurbanov by mohl dostat 22 let za mřížemi. Pro Džabraila, který přivezl Rustama na místo zločinu, žádal 19 let vězení a pro Ibragima, který informoval o příchodu Politkovské, 15 let.

Děti Politkovské by se mohly dočkat odškodnění

Prokurátor zároveň soud požádal, aby vyhověl žalobě dětí zavražděné, jíž se domáhají
zaplacení milionu rublů (584 tisíc korun) od každého z pěti odsouzených. Tato žaloba byla zahrnuta do hlavního trestního přelíčení a soudce o ní rovněž rozhodne v závěrečném verdiktu.

Bratři Machmudovovi
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Ivan Sekretarev

Politkovská byla redaktorkou moskevského opozičního listu Novaja gazeta a proslavila se kritickými reportážemi z Čečenska, které se nelíbily ruskému vedení. Vrah ji zastřelil ve výtahu moskevského domu v den narozenin ruského prezidenta Vladimira Putina.
  
První proces s údajnými spolupachateli vraždy Politkovské v roce 2009 skončil rozhodnutím poroty pustit obžalované pro nedostatek důkazů na svobodu. Nejvyšší soud pak ale vrátil případ prokuratuře k došetření. Loňský pokus o zahájení procesu byl neúspěšný kvůli problémům se sestavením poroty, soud se rozběhl až letos koncem ledna.
  
V případu byl už dříve odsouzen bývalý policejní důstojník Dmitrij Pavljučenkov, který
- prý za úplatek - zařídil sledování nepohodlné reportérky před jejím odstraněním.