Nový egyptský prezident slibuje bezpečnost, stabilitu a cestu vpřed

Káhira - Vítěz egyptských prezidentských voleb Abdal Fattáh Sísí nedovolí návrat autokracie a jeho prioritou bude bezpečnost a stabilita. „Nebudeme se vracet k uplynulým dnům, půjdeme vpřed, nemáme čas na hádky a boje,“ sdělil v prvním povolebním rozhovoru kuvajtskému serveru Journal. Sísí složí přísahu před nejvyšším soudem 7. nebo 8. června, až volební komise oznámí konečný výsledek voleb.

Podle předběžného výsledku dalo Sísímu v třídenních volbách, jež se konaly od pondělí do středy, hlas téměř 24 milionů lidí. To je asi 96 procent z těch, kdo přišli volit. Sísí je zklamán nízkou účastí, která se odhaduje na 45 nebo 46 procent. Právo volit mělo 54 milionů Egypťanů.

Podle pozorovatelů nelze volby prohlásit za demokratické

Na volby vůbec poprvé dohlíželi západní pozorovatelé. Podle řady z nich ale hlasování nebylo demokratické. Americká pozorovací mise i pozorovatelé Evropské unie vydali kritické prohlášení o politickém klimatu v Egyptě. „Během voleb jsme měli pozorovatele po celé zemi. Bohužel, musíme konstatovat, že jsme zaznamenali potlačování disentu, omezování svobody projevu, ale i shromažďování, a proto není možné prohlásit tyto volby za demokratické,“ prohlásil vůdce americké pozorovatelské skupiny Democracy International Eric Bjornlund. Mario David, který vedl evropské pozorovatele, byl mírnější, ale také kritický. „Volby byly organizovány podle zákona, avšak za podmínek, které neodpovídají ústavnímu principu. Viděl jsem volby, které byly demokratické, mírové a svobodné, ale nikoli nezbytně spravedlivé,“ podotkl David.

Eric Bjornlund
Zdroj: ČT24

Egypťané svrhli vládu bývalého prezidenta Husního Mubaraka začátkem roku 2011. Parlamentní a prezidentské volby a také referenda, která se od té doby konala, zemi stály podle vládních zdrojů pět miliard egyptských liber (14 miliard Kč).

Stoupenci Muslimského bratrstva a svrženého prezidenta Muhammada Mursího poděkovali těm Egypťanům, kteří nepřišli volit, což z nich prý činí morální vítěze a dává jim právo „smést lidi spojené s pučem“. „Vysmáli jste se jim, zatímco svět pozoroval jejich prázdné volební místnosti při volební maškarádě,“ stojí v prohlášení Mursího stoupenců. Tyto kruhy neuznávají loňský krok armády, která v čele se Sísím Mursího svrhla, dosadila přechodnou vládu a Muslimské bratrstvo zařadila k teroristickým organizacím. Od Mursího svržení pak při demonstracích zahynulo na 1 400 lidí.

Bratrstvo pohrozilo, že na náměstích uspořádá protesty vsedě, bezpečnostní síly proto vyhlásily v Káhiře vysoký stupeň pohotovosti.

Vydáno pod