Rusko chce koridory pro ukrajinské civilisty. Je to pokrytecké, tvrdí USA

New York – Rusko předložilo Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce k Ukrajině, ve kterém požaduje konec násilí a vytvoření humanitárních koridorů, aby civilisté mohli opustit oblasti bojů na východě země. USA dokument označily za pokrytecký. Také Kyjev na půdě OSN obviňuje Rusko, že stupňuje konflikt na východě Ukrajiny a brání uklidnění situace. Ukrajinské jednotky mezitím zintenzivnily svou ofenzivu proti proruským separatistům kolem jejich bašty ve Slavjansku a v Luhanské oblasti.

„Doufáme, že naši kolegové v Radě bezpečnosti text podpoří,“ řekl ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin. „Jsme velmi silně znepokojeni tím, co se děje na Ukrajině. Každý den umírají lidé, stupňuje se utrpení civilistů. Proti nim pokračuje nasazení armády, bojového letectva, těžkých zbraní. Střílí se po obytných čtvrtích. Vše lze sledovat prakticky v přímém přenosu. Bohužel, většina západních médií tyto informace zamlčuje,“ prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, jehož citovala agentura ITAR-TASS. „Naši západní kolegové nás ujišťovali, že hned po prezidentských volbách na Ukrajině se situace uklidní. Vše je ale přesně naopak,“ dodal.

USA: Je pokrytecké žádat mír, když Rusko posílá na Ukrajinu své jednotky

Spojené státy ale návrh rezoluce ostře odsoudily. „Od ruského vedení je pokrytecké žádat konec násilí a vytvoření humanitárních koridorů,“ prohlásila mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jen Psakiová s tím, že na Ukrajinu z Ruska nelegálně proudí zbraně pro separatisty.

Bojové operace na východě zesílily bezprostředně po prezidentských volbách 25. května, v nichž zvítězil miliardář Petro Porošenko. Moskva dává najevo, že od nové hlavy státu očekává ukončení „trestné operace“ na východě a stažení armády. Porošenko dal ale naopak najevo, že postup proti proruským radikálům hodlá důrazně a rychle dokončit.

U základny ukrajinských pohraničních sil v Luhanské oblasti nyní vládne relativní klid. Vojáci jsou ale nadále v obklíčení proruských ozbrojenců, kteří se patrně chystají k novému útoku. Část postavení separatistů prý zničil letecký úder. Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov na své internetové stránce uvedl, že nyní „probíhá aktivní ofenzivní fáze protiteroristické operace kolem Slavjansku“. Ministr dodal, že došlo k „intenzívní střelbě“ v Semenivce, kde separatisté napadli obrněná vozidla ukrajinské armády raketami. Ukrajinští vojáci zátarasy povstalců prý zničili.

Rusko předložilo Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce k Ukrajině (zdroj: ČT24)

OSN: Ukrajinský konflikt si vyžádal už stovky životů

OSN v půli května odhadla, že ukrajinský konflikt si za půl roku vyžádal na 250 životů, z toho polovinu na východě země. Tamní povstalci tvrdí, že v posledních bojích s ukrajinskou armádou zahynulo na 200 lidí.

Na 500 povstalců včera obléhalo základnu ukrajinských pohraničníků nedaleko Luhansku. Střelba si vyžádala nejméně pět mrtvých a desítky zraněných. Útok zastavilo až letectvo. Nejméně sedm lidí zahynulo při výbuchu v budově luhanského gubernátora, kterou okupují povstalci. Moskva za viníka označila ukrajinská letadla. Podle vyjádření Kyjeva explozi způsobila protiletadlová střela vypálená separatisty.

Vydáno pod