Taliban ukázal video s předáním amerického vojáka Bergdahla

Washington – Taliban zveřejnil videonahrávku s předáním vojáka Boweho Bergdahla Američanům ve východním Afghánistánu. Případ vyvolává spory napříč Spojenými státy. Republikáni po Kongresu žádají prošetření celé kauzy. Vadí jim, že s nimi Bílý dům nejednal o podmínkách osvobození, tedy o výměně za vězně z Guantánama. Americký prezident rozhodnutí hájí. Bergdahl čelí také podezření z dezerce a velení armády připouští, že by mohl být stíhán. Předseda sněmovního výboru pro ozbrojené síly Buck McKeon už oznámil, že na 11. června předvolal ke slyšení ministra obrany Chucka Hagela.

Na nahrávce je vidět, jak Bergdahl poslouchá své věznitele. Poté přistane vrtulník Black Hawk a dva bojovníci Talibanu, jeden s bílou vlajkou, odvádějí Bergdahla na půl cesty k němu. Tam vojáka převezmou tři muži západního vzhledu v civilním oblečení. Vojáci v uniformách přitom čekají opodál.

Jde o zcela výjimečný pohled na jeden z nejspornějších obchodů posledních let. Zajímavé je vidět Taliban s bílou vlajkou a elitu amerických speciálních sil, jak si s nepřáteli podává ruce. Video je mimořádné už jen tím, že se tihle vojáci nikdy nenechávají natáčet. Po zběžné prohlídce, jestli u sebe Bergdahl nemá bombu, se hned vracejí do vrtulníku. Bergdahl nese v levé ruce tašku, neví se, co má uvnitř. Před odletem následuje ještě ohlédnutí a pečlivější prohlídka – patrně kvůli výbušninám. 

Nikdo netušil, jak akce dopadne. Výměny špionů na mostě v Berlíně se za studené války nedělaly s granátomety. Nejistota byla cítit i ve tváři samotného Bergdahla. V jeden okamžik ale přišel náznak úsměvu. A pak už následoval jasný vzkaz špatnou angličtinou: „Do Afghánistánu se nevracej.“

Výjimečný pohled na jednu z nejspornějších výměn posledních let (zdroj: ČT24)

Prezident Barack Obama odmítá kritiku, že kromě propuštění pěti islamistických radikálů kvůli osvobození Bergdahla z pětiletého věznění údajně zahynulo šest vojáků, kteří po něm pátrali. „Ať se nakonec vyvinou okolnosti jakkoli, vždycky dostaneme amerického vojáka zpět, pokud je v zajetí,“ prohlásil Obama během návštěvy Polska s tím, že pokud by propuštění členové Talibanu ohrožovali americkou bezpečnost, budou po nich USA pátrat.

Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner však žádá, aby okolnosti Bergdahlova osvobození prošetřil Kongres. Obamovi lidé podle něj s kongresmany konzultovali možnost podobné operace před více než dvěma lety. Tehdejší vážné obavy některých předních členů Kongresu však prý Bílý dům nevyvrátil. Samotné provedení akce pak navzdory slibům již od té doby prezidentův úřad s Kongresem nekonzultoval, uvedl Boehner. Kriticky se k výměnné akci vyjádřil rovněž významný republikánský senátor John McCain, podle nějž bylo propuštění „hledaných válečných zločinců“ ohrožujících bezpečnost Američanů chybou. „Rozhodnutí dostat seržanta Bergdahla domů - a tomu, že je doma, aplaudujeme - je postaveno na špatných základech, je chybou a vystavuje životy amerických vojáků riziku,“ řekl stanici BBC.

Taliban zveřejnil video s propouštěním Bergdahla (zdroj: ČT24)

Zatímco Bergdahlovo domovské město Hailey ve státě Idaho slaví vojákovo propuštění, na internetu se ze strany vojákových kolegů rozšířila kritika jeho údajné dezerce. Šéf náčelníků štábů americké armády generál Martin Dempsey prohlásil, že Bergdahl bude považován za „nevinného až do prokázaní viny“, armáda ale podle Dempseyho nemíní ignorovat nepřípustné chování a za svou údajnou dezerci může být Bergdahl stíhán.

Bergdahl byl v neděli přepraven letecky z Afghánistánu do Německa, kde stráví nějaký čas v americké vojenské nemocnici. 

Vydáno pod