Bergdahl s námi hrál fotbal a četl si o islámu, tvrdí Taliban

Kábul – Americkému vojákovi Bergdahlovi u nás nic nechybělo, tvrdí Taliban. Voják strávil v zajetí pět let. Podle afghánského hnutí měl k dispozici dostatek jídla, včetně čerstvého ovoce. Se svými vězniteli prý hrál fotbal.

Bergdahl byl držen v „dobrých podmínkách“, sdělil agentuře AP mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid. „Můžete se ho v Americe zeptat na jeho život (v zajetí). Nebude si stěžovat,“ dodal. Podle Mudžáhida hnutí Američana zadržovalo na různých místech v Afghánistánu, lokality ale mluvčí Talibanu neupřesnil. Bergdahl údajně rád hrál fotbal a také četl - mimo jiné i knihy o islámu psané v angličtině. 

Hrdina, nebo dezertér?

Sobotní propuštění Bergdahla na svobodu výměnou za pět příslušníků Talibanu držených na americké základně Guantánamo na Kubě vyvolalo řadu kritických reakcí. Někteří Bergdahlovi kolegové z armády uvedli, že voják před svým zajetím Talibanem opustil bez povolení své stanoviště a že to není hrdina, nýbrž dezertér. Ve vzkazu, který zanechal ve svém stanu, prý Bergdahl vyjádřil rozčarování z armády a napsal, že se chtěl vzdát amerického občanství.  

Americký prezident Barack Obama nicméně ve čtvrtek prohlásil, že se nehodlá omlouvat za Bergdahlovo osvobození. Akci prý nešlo odkládat, protože se Bergdahlův zdravotní stav zhoršoval.

Vězni z Guantánama se budou stěhovat

Americká justice mezitím připravuje přesun „podstatného počtu“ údajných teroristů vězněných na Guantánamu. Oznámila to agentura AFP s odkazem na informovaný zdroj z americké vlády. Ze 149 vězňů jich 78 má souhlas s transferem. Zvláštní zmocněnci americké vlády intenzivně vyhledávají státy, které jsou ochotny se jich ujmout. S postupem jsou prý úředníci ministerstva zahraničí i obrany „velmi spokojeni“.  

V úvahu prý připadají Alžírsko, Saúdská Arábie nebo Súdán, případně Uruguay, Kolumbie nebo Německo. Uruguayský prezident José Mujica dal minulý měsíc najevo, že jeho země je připravena převzít šest guantánamských vězňů. Německo se možná ujme jednoho. Obama sliboval uzavření Guantánama ještě během své první předvolební kampaně.