Za nalezení zmizelého boeingu milionová odměna, nabízejí příbuzní cestujících

Kuala Lumpur - Pozůstalí po pohřešovaných ze zmizelého malajsijského letadla chtějí nabídnout odměnu za jakékoliv informace, které by vedly k nalezení ztraceného boeingu. Plánují uspořádat sbírku s cílovou částkou tři miliony dolarů. Z peněz chtějí příbuzní zaplatit i soukromé vyšetřovatele.

„Na letišti už nás tolikrát odbyli, proto jsme se rozhodli vzít věci do vlastních rukou. Zkoušíme přemýšlet jinak a uděláme všechno pro to, aby se letadlo našlo. Myslíme si, že někdo musí něco vědět. Protože teď z vyšetřování přichází akorát spousta protichůdných informací,“ říká manželka jednoho z cestujících Danica Weeksová. 

Letadlo společnosti Malaysia Airlines zmizelo 8. března s 239 cestujícími na palubě. Boeing byl na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu. Navzdory rozsáhlému pátrání, do nějž se zapojilo několik zemí, se zatím po zmizelém letounu nepodařilo najít žádné stopy. 

Vyšetřovatelé mají podezření, že letadlo bylo úmyslně odkloněno tisíce kilometrů od své plánované trasy, což naznačily některé údaje. Soustřeďují se především na teorie únosu či sabotáže, ale nevyloučili ani technické problémy. Prověřovali i oba piloty letadla, nic zvláštního ale neobjevili.