Podporuje část Talibanu IS, nebo se v něm jen bojuje o moc?

Islámábád – Pákistánská odnož hnutí Taliban má podporovat Islámský stát. Velitel skupiny maulána Fazlulláh vyzval své bojovníky, aby se zapojili do boje za vytvoření světového chalífátu. Může ale jít jen o deklaraci šéfa pákistánského Talibanu ve snaze upevnit svoji nejistou pozici. Tomu, že by mezi Talibanem a Islámským státem vzniklo formální spojení, totiž zatím mnoho nenasvědčuje.

Islámský stát dosud bojoval se skupinami napojenými na al-Kájdu, ale nyní ho podpořil vůdce jedné z nich – pákistánské odnože Talibanu. „V těchto pohnutých dnech vás vyzýváme k zachování jednoty, tak jako jsou nyní nepřátelé sjednoceni proti vám. Zapomeňte na rivalitu,“ vzkázal maulána Fazlulláh v prohlášení, které vydal u příležitosti muslimského svátku oběti íd al-adhá.

Analytik Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler považuje Fazlulláhův krok za hrozivý. „Je to velká bezpečnostní hrozba pro celý region,“ uvedl. Upozornil, že pákistánský Taliban má rozsáhlé zázemí, které dosud využívali bojovníci Talibanu ze sousedního Afghánistánu. „A nyní jako by teritoriálně expandoval do té části, kterou tvoří část Iráku a část Sýrie,“ poznamenal analytik.

Žádné informace ale zatím nenaznačují, že by vznikalo formální spojenectví pákistánského Talibanu s Islámským státem. Jak upozornila BBC, začaly se v poslední době právě v Pákistánu objevovat letáky podporující IS. Podle Reuters navíc Fazlulláhova pozice v pákistánském Talibanu není příliš pevná. Nyní však vydal prohlášení, podle kterého jsou talibanci „hrdi“ na úspěchy IS „v boji proti nepříteli“. „Světová muslimská komunita bude stát při vás v těchto těžkých časech a pomůže vám s tím, co je v našich silách,“ ujistil maulána Fazlulláh.

Islámský stát se v současnosti snaží etablovat na území v části Sýrie a Iráku, na kterém vyhlásil chalífát, a pokouší se ho nadále rozšířit. Hnutí Taliban naopak má podobnou éru již za sebou – mezi lety 1996 a 2001 jeho ústřední část vládla v Afghánistánu. Talibanská vláda skončila poté, co její odpůrce po teroristických útocích ze září 2001 podpořily Spojené státy. Americkým náletům ovšem nyní čelí i Islámský stát.

Vydáno pod