Na Salvador udeřilo zemětřesení, má nejméně jednu oběť

San Salvador - Jižní pobřeží Salvadoru v pondělí pozdě večer místního času (brzy ráno SELČ) zasáhlo podmořské zemětřesní o síle 7,4 stupně. Salvadorské úřady už oznámily první oběť přírodního úkazu, vydaly rovněž varování před přílivovou vlnou tsunami - platí pro Salvador, Nikaraguu a Honduras. Přerušen je přívod elektřiny a některé silnice nejsou v důsledku otřesů průjezdné.

Americká geologická služba USGS určila epicentrum zhruba 64 kilometrů jižně od městečka Intipucá na jihu Salvadoru. V okolí 300 kilometrů od epicentra platí varování před tsunami. Salvadorské úřady upozornily obyvatele postižených pobřežních oblastí, aby se zdržovali dále od pobřeží.

Ve městě San Miguel živel zničil nejméně desítku domů, po pádu sloupu elektrického vedení pod ním zemřel podle starosty Wilfreda Salgada člověk. Přívod elektřiny je kvůli zničeným drátům a sloupům přerušen v řadě místních okresů. Neprůjezdných je také několik silnic u jižního pobřeží země.

Nikaragua kvůli hrozbě následných otřesů a varování před tsunami na dnešek zrušila výuku ve školách. Prezidentský úřad vyzval obyvatele pobřeží, aby se přemístili do výše položených oblastí.

  • Nejtragičtější podobnou katastrofou v tomto století byla dvojice silných zemětřesení následujících rychle po sobě, která v roce 2001 zabila v oblasti na 1 150 lidí. Předloňské zemětřesení o podobné síle 7,3 stupně, které udeřilo u salvadorského pobřeží, se obešlo bez obětí a větších škod.
Vydáno pod