Postava v počítačové hře nemůže Noriegovi zkazit pověst, rozhodl soud

Los Angeles - Soudce v Los Angeles zamítl žalobu bývalého panamského diktátora Manuela Noriegy proti americké společnosti Activision Blizzard kvůli tomu, jak ho zpodobnila ve své počítačové hře Call of Duty: Black Ops II. Noriega si u soudu stěžoval, že ho tvůrci hry vylíčili jako „pachatele řady fiktivních, hnusných zločinů“.

Noriega postavil žalobu na tvrzení, že ho společnost Activision vylíčila jako pachatele fiktivních a hnusných zločinů, včetně únosů a vražd, aby posílila realismus hry a zvýšila její prodej. Podle žaloby společnost porušila jeho právo na vlastní publicitu.

Soudce William Fahey ale rozhodl, že nad Noriegovým právem na publicitu je právo žalované strany na svobodu projevu zajištěné prvním dodatkem americké ústavy. A krom toho podle soudce neexistují žádné důkazy, že by hra nějak poškodila Noriegovu pověst. „S ohledem na po celém světě známé zprávy o jeho činech v 80. a 90. letech minulého století je velmi těžké si představit, že by existovaly důkazy čehokoli, co by mohlo jeho pověst očernit,“ uvedl soudce Fahey.

Společnost Activision varovala, že pokud Noriega se svou žalobou uspěje, bude to mít negativní dopad na filmy a umělecká díla zobrazující historické a politické osoby.

Noriega se dozvěděl o své postavě od vnoučat

Noriegova postava je ve zmíněné hře jen jednou ze 45; objevuje se ve dvou z jedenácti misí hry zasazených jednak do dob studené války a také do budoucnosti. Nyní osmdesátiletý Noriega v žalobě uvedl, že neměl tušení, že se jeho postava v Call of Duty vyskytuje, dokud ho o tom neinformovala jeho vnoučata.

Noriega vládl jako vojenský diktátor v Panamě v letech 1983 až 1989, kdy jeho vláda skončila americkou invazí. Spojené státy ho později obvinily z obchodu s drogami a z vydírání. V roce 1992 byl v USA odsouzen a do roku 2010 byl ve vězení. Pak ho Spojené státy vydaly do Francie k odpykání dalšího trestu a odtud putoval do panamského vězení, kde skončil za zločiny spáchané během své vlády.