Drony v rukou teroristů? Obrana zatím nikde

Washington - S drony si lidé v Evropě a Spojených státech zatím převážně hrají, jinde ve světě ale zabíjejí. Podle odborníků je přitom jen otázkou času, kdy stále dostupnější a lépe ovladatelné drony zneužijí teroristé. Jeden nákup v hračkářství by pak mohl být první položkou na seznamu pro smrtící úder, proti němuž zatím v podstatě není obrany.

Drony - z hraček vražednými zbraněmi (zdroj: ČT24)

Pirátská strana loni chtěla německé kancléřce předvést, jaké to je být pod dozorem dronu. Angela Merkelová tehdy havárii dálkově ovládaného letadélka přešla s úsměvem. Policistům nejen v Německu ovšem incident přidělal vlásky na čele. „Když se pořádně zamyslíte nad tím, co se mohlo stát, všimnete si, že dron přesně zasáhl cíl. Mohl zlikvidovat kancléřku i lidi kolem ní,“ uvedl zástupce velitele newyorské policie Salvatore Dipace. 

To, co vypadalo jako úsměvná nehoda, by podle nich příště už mohlo mít mnohem tragičtější následky. „Už jsme viděli i zbraně. Viděli jsme videa z paintballu. Velice přesně na nich zasahovali terče kuličkami,“ upozornil Dipace. Drony mohou střílet i ostrou municí - i takové stroje už existují. V obchodě ale zatím k dostání nejsou. „Ke dronům můžete připojit různá zařízení, kamery nebo něco jiného. My se obáváme, že by na ně mohli naložit výbušniny nebo jinou látku a tu pak doručit do určité oblasti,“ poznamenal Coan. 

Pilot ani nemusí letoun vidět. I levné drony totiž přenášejí obraz třeba na displej mobilního telefonu, ty dražší pak do speciálních brýlí s dosahem několika stovek metrů. V hustě zastavěných oblastech to na útok stačí. „Ideálně bychom potřebovali, abychom mohli převzít nad dronem kontrolu. Vypnout ho nebo navést do bezpečné oblasti, kde bychom ho zkontrolovali, jestli nenese zbraně,“ konstatoval Dipace. 

Policisté ale upozorňují, že takovou možnost v současnosti nemají. Zatím se tak musejí zaměřit na pátrání po osobách, které v nebezpečných oblastech létající modely zkoušejí vypouštět.

Neznámé drony nedávno přeletěly přes jaderné reaktory francouzské státní energetické společnosti EDF. Na incident upozornil server BBC News s tím, že již bylo zahájeno vyšetřování. První bezpilotní letouny se objevily 5. října a od té doby byly pozorovány až do 20. října. Kdo je vyslal, se neví. Aktivisté z Greenpeace ale jakoukoli účast na akci popřeli. Ministr vnitra oznámil, že byla přijata opatření k neutralizaci dronů. K reaktorům se ve Francii nesmí přiblížit žádné letadlo blíže než na kilometr.

Vydáno pod