Na pákistánské hranici útočila skupina Džundalláh – obětí jsou desítky

Láhaur – Přes 50 lidí zemřelo při útoku sebevražedného atentátníka u pákistánského města Láhaur. Další desítky lidí se zranily. K výbuchu došlo ve chvíli, kdy se místní dav rozcházel po tradičním vlajkovém ceremoniálu. Přihlásila se k němu sunnitská extremistická skupina Džundalláh napojená na teroristickou síť al-Káida. Později se nicméně ozval i pákistánský Taliban s tím, že má atentát na svědomí.

K výbuchu došlo večer nedaleko restaurace a armádního kontrolního stanoviště u hraničního přechodu Vagah asi 500 metrů od indické hranice. V místě se zrovna konala tradiční vlajková ceremonie.
  
Podle prvních informací atentát spáchal asi osmnáctiletý sebevražedný útočník, uvedla indická televizní stanice NDTV. Mezi mrtvými jsou hlavně civilisté, i ženy a děti. O život přišla například i osmičlenná rodina. Všechny zraněné ošetřují v několika místních nemocnicích.

Pákistánský opoziční politik Imran Chán označil výbuch za „teroristický čin“. „Jsem zarmoucen a šokován sebevražedným útokem u přechodu Vagah,“ tweetoval bývalý mezinárodní hráč kriketu.

Každodenní ceremonie, při které vojáci svěšují vlajky na hraničním přechodu, se vždy účastnily desítky lidí. Mezi Indií a Pákistánem platí od roku 2003 příměří. Dvě ze tří válek, které země svedly od vyhlášení nezávislosti v roce 1947, souvisely s regionem Kašmíru, na který si obě země činí nárok.
  
Extremistická skupina Džundalláh operuje na jihu Íránu a v Pákistánu. Bojuje za práva menšiny sunnitských Balúdžů a je napojena na teroristickou síť al-Káida. Islamistické hnutí Taliban, které působí v Pákistánu i v Afghánistánu, ale později oznámilo, že atentát byl odpovědí na operace pákistánské armády, která v posledních měsících tvrdě útočí na pozice radikálů.