Obama si kvůli porážce demokratů posypal hlavu popelem

Washington – Americký prezident Barack Obama v televizním interview přiznal odpovědnost za porážku demokratů ve volbách do Kongresu. Obě jeho komory tento týden ovládli republikáni. Prezident dle svých slov nedokázal přesvědčit voliče o prospěšnosti politiky Bílého domu.

Horizont: USA po volbách do Kongresu (zdroj: ČT24)

„Musím uznat svou odpovědnost (za tuto porážku). Je to poselství od voličů, které jsem vyslyšel ve výsledcích těchto voleb,“ řekl Obama v rozhovoru, který dnes odvysílala americká televize CBS. „Je opravdu třeba natáhnout ruku k opozici a pokusit se je přesvědčit, nakolik to bude možné.“

„Lidé mají pocit, že věci se nedaří, přestože není pochyb, že ekonomika se rozhodně zlepšila,“ reaguje nyní prezident. Poukázal na míru nezaměstnanosti ve výši 5,8 procenta, vytvoření více než 200 000 nových pracovních míst v říjnu a více než deset milionů pracovních příležitostí od svého příchodu do Bílého domu, kdy země čelila nejhorší recesi od velké krize v 30. letech minulého století.

Volby byly všeobecně považovány za referendum o Obamovi, jehož popularita je na dlouhodobém minimu, a šéf republikánů Reince Priebus označil jejich výsledek za odmítnutím politiky demokratického prezidenta. Republikáni nakonec v úterý získali většinu v Senátu a posílili svou převahu ve Sněmovně reprezentantů. Navíc ovládli guvernérská křesla ve státech, které tradičně volí spíše demokraty. Po šesti letech od svého triumfálního zvolení do Bílého domu tak Obama čelí nejsilnější republikánské většině za dlouhá desetiletí.