Slovenská opozice neuspěla s návrhem odvolat premiéra Fica

Bratislava - Slovenský premiér Robert Fico podle očekávání přečkal v parlamentu třetí pokus menšinové opozice o jeho odvolání z čela jednobarevné vlády sociálních demokratů (Směr-SD). Mimořádná schůze sněmovny o vyslovení nedůvěry Ficovi probíhala prakticky nepřetržitě od soboty. Po 49 hodinách nakonec došlo k hlasování, ve kterém poslanci Směru-SD premiéra podrželi a poté odmítli žádost opozice, aby se uskutečnila další mimořádná schůze, na níž by návrhu na odvolání čelil šéf sněmovny Pavol Paška.

Opozice nechala svolat mimořádnou schůzi parlamentu poté, co se objevily informace o předraženém nákupu techniky státem kontrolovanou nemocnicí v Piešťanech. Kvůli této aféře minulý týden podala demisi ministryně zdravotnictví Zuzana Zvolenská.

Poslanci se k návrhu na odvolání Fica sešli už v sobotu vpodvečer, nepřetržité jednání nebylo u konce ani dnes ráno. Představitelé opozice v reakci na zmiňovanou aféru s nákupem počítačového tomografu pro piešťanskou nemocnici vytkli premiérovi, že jeho strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) důrazně nebojuje proti korupci a klientelismu. Fico kritiku odmítl a jednání sněmovny označil za divadlo před komunálními volbami, které se na Slovensku konají v sobotu.

Ve správní radě nemocnice seděl i kontroverzní hudebník (zdroj: ČT24)

Opoziční poslanci se netají tím, že schůzi sněmovny chtějí prodlužovat. V rozpravě například četli vzkazy lidí na sociálních sítích nebo zprávy médií týkající se Ficovy vlády, která nastoupila do úřadu na jaře 2012. Podle médií poslanci slovenského parlamentu poprvé v historii země jednali i v neděli.

Odvolání předsedy kabinetu z funkce by podle ústavy znamenalo pád celé vlády, která nastoupila do úřadu na jaře roku 2012. Směr-SD má ve sněmovně ovšem pohodlnou většinu, dokáže tak zablokovat návrhy opozice. A také se tak stalo - pro vyslovení nedůvěry Ficovi hlasovalo 53 poslanců, proti bylo 79 z 133 přítomných zákonodárců.

Krátce po skončení tohoto hlasování se měla na žádost opozice uskutečnit další mimořádná schůze, na níž by měl čelit návrhu na odvolání šéf sněmovny Pavol Paška, a to kvůli jeho působení ve zdravotnických firmách. Místopředseda Směru-SD Paška v minulosti působil i v společnosti, která uspěla v tendru na dodávku zmiňovaného přístroje pro nemocnici v Piešťanech.

Parlament hlasy poslanců Směru-SD ale hned v úvodu této schůze neschválili její program, takže jednání vzápětí skončilo. Zatímco návrh na odvolání člena slovenské vlády sněmovna podle zákona musí projednat, konání schůze o jiných bodech může parlamentní většina zabránit právě neschválením programu.