Experti: Ani smrt chalífy Islámský stát neoslabí

Bagdád - Zahynul muž číslo jedna světového terorismu při náletech v Iráku? Tato otázka trápí nejen Spojené státy a jejich americké spojence. Irácká televize tvrdí, že spojenecké útoky šéfa Islámského státu (IS) Abú Bakra Baghdádího zabily. Nejistota ale přetrvává, a to i co se týká případné budoucnosti IS. Smrt vůdce by pevně organizovaný chalífát příliš neoslabila, myslí si odborníci. Bagdádího by rychle nahradili jiní.

Bagdádí vede teroristy jako korporaci. Mise, atentáty a ukořistěné zisky si zanáší do tabulek. Krutý samozvaný chalífa se až na výjimku skrývá. Ze stínů vystoupil jen při kázání v Mosulu, kde rukou obtěžkanou drahými hodinkami kynul svým stoupencům. „Přijměte džihád k potěše boží a bojujte v jeho jménu,“ apeloval na muslimy. 

Spojené státy zatím nedokážou potvrdit, jestli koaliční nálety vůdce IS o víkendu zranily, nebo dokonce zabily. Vojenští i civilní experti se ale shodují, že je to stejně jedno. „Velmi nerad bych spěchal s tvrzením, že potenciální smrt jednoho z legendárních vůdců způsobí nějaký strategický obrat uvnitř Islámského státu. Oni své vedení obnoví,“ domnívá se náčelník generálního štábu britské armády Nick Houghton. 

Lauren Squiresová z Institutu pro studium války 

„Je pravděpodobné, že IS má nástupnictví jasně dané. Je to byrokratická organizace s mnoha nadějnými vůdci. A buď Baghdádí sám podepsal linii nástupnictví, nebo se na ní dohodl poradní sbor.“ 

Na Baghdádího hlavu vypsali Američané odměnu 10 milionů dolarů. Pod jeho velením bojovníci obsadili rozsáhlá území v Sýrii a Iráku. Zpočátku si nakláněli bohaté sunnitské sympatizanty. Moc si ale udržují vládou teroru a využíváním ukořistěných zdrojů. „Přebírali moc nad územími, nad ropnými poli, organizovali gangy, vymáhali výkupné všude, kam přišli,“ popsal situaci bahrajnský ministr zahraničí Šajch Chálid bin Ahmad Chalífa. 

Co bude s Islámským státem po smrti Bagdádího? (zdroj: ČT24)

Náhrada vůdce? Kandidátů je hned několik

Podle expertů na terorismus jsou Baghdádího schopni nahradit především dva muži: Abú Muslim Turkmání v Iráku a Alí Anbarí v Sýrii. Kdysi sloužili v armádě Saddáma Husajna. „Byli nesmírně brutální, protože Saddámův režim byl brutální. Současně ale zdědili disciplínu a vojenské znalosti, které teď využívá IS v tažení proti svým nepřátelům,“ konstatoval  odborník na terorismus z King's College Peter Neumann. 

Neméně výrazný je 37letý Syřan Abú Mohamad Adnání, mluvčí IS. V září vydal výzvu k útokům jednotlivců - takzvaných osamělých vlků. Blízkých spolupracovníků má ale Bagdádí víc. „Byl schopen jim věřit v tom, že sdílejí jeho ideologii, jeho nenávist vůči Západu,“  podotkla Squiresová. Bagdádí si své lidi prověřil, když s nimi byl čtyři roky vězněn v Američany řízeném táboře Bucca v Iráku.

Oficiálně sesadit Bagdádího může jen šúra (rada) Islámského státu. „Má právo říci vůdci, aby šel, pokud nejsou dodržovány náboženské normy IS,“ upozornila odbornice na terorismus Jasmine Oppermanová. "To se s největší pravděpodobností nikdy nestane, ale skutečnost, že to je možné, naznačuje důležitost rady," dodala. Nedávné popravy západních rukojmích Jamese Foleyho, Stevena Sotloffa či Davida Hainese prý spadaly pod kompetenci rady.

Islamisté ze Sinaje se připojili k IS

Věrnost Bagdádího Islámskému státu přísahala i radikální islamistická skupina Ansar Bajt al-Makdis, která bojuje proti centrální vládě v Egyptě. Islamisté prý radikálům ze Sinaje dávají hlavně instrukce, jak provádět efektivnější operace.

Podle neznámého zástupce radikálů, který hovoří na zhruba minutové nahrávce, se ozbrojenci rozhodli připojit k bojovníkům chalífátu, jehož vznik prý znamená „nový úsvit“ a naději pro všechny muslimy. Bagdádího prý vyvolil Bůh, aby ukončil desítky let ponižování muslimů.

Bagdádího tajemná minulost

O Bagdádím se toho moc neví. Narodil se zřejmě roku 1971. Po studiu, při němž získal na univerzitě v Bagdádu doktorát z islámských studií, se připojil k rebelům, kteří začali v Iráku působit po svržení Saddáma Husajna. Roky 2005 až 2007 prožil ve věznici v americkém táboře Bucca. Jeho podoba byla donedávna tajemstvím i pro ty, kdo s ním sympatizují. Členové šíitského Hizballáhu, který bojuje stejně jako IS v Sýrii, mu říkají Duch. Bagdádí má často na tváři roušku, i když hovoří se svými nejbližšími spolupracovníky.