AI: Shell nepřiznal skutečný rozsah ropné tragédie v deltě Nigeru

Abuja - Ekologická katastrofa, o které se moc nemluví. Skutečný rozsah ropných úniků v Deltě Nigeru je mnohonásobně horší, než společnost Shell přiznávala. Zjištění vyplývá z dokumentů zveřejněných u londýnského Nejvyššího soudu. Obrátila se na něj Amnesty International (AI) jménem lidí, kteří v prostředí zamořeném ropou žijí.

Ropná tragédie v Nigérii u soudu (zdroj: ČT24)

Peklo na 90 kilometrech čtverečních v mangrovových hájích delty Nigeru trvá už šest let. Všechno je prosycené karcinogenním benzenem. Lidem se špatně dýchá a bolí je hlava. Těžko také shání vodu a není kde lovit ryby - hlavní zdroj obživy. Zdražily tak na desetinásobek. 

V roce 2008 totiž v komunitě Bodo v regionu Ogoniland dvakrát praskl ropovod, kterým společnost Shell vede ropu z míst těžby do přístavního terminálu.

Firma po havárii tvrdila, že uniklo jen asi 600 tun v důsledku sabotáží a krádeží suroviny. Patnáct tisíc obyvatel rybářské komunity Bodo našlo s pomocí obhájců práv zastání až u Nejvyššího soudu v Londýně. Vychází najevo, že Shell kvůli předchozím nepokojům ropovod 15 let neudržoval, o jeho havarijním stavu ovšem věděl. „Existuje riziko a pravděpodobnost, že potrubí v kterémkoliv okamžiku praskne,“ zmínil ředitel nigerijské pobočky Basil Omiyi v září 2006. 

Audrey Gaugharanová z AI:

„Shell po celá léta diktoval výši škod, teď tyto zprávy nemají ani cenu papíru, na nichž jsou napsány. Podvedl celou komunitu, která se nedočkala kompenzace. Kvůli znečištění přišli lidé o domovy, farmy, možnost rybařit, posílat své děti do školy a živit je.“ 

Po podání žaloby Shell připustil, že kalamitu podhodnotil. Podle nezávislých odhadů ve skutečnosti uniklo asi stokrát víc ropy.

Toto množství by vydalo na polovinu gigantické ropné skvrny, která v roce 2010 zamořila pobřeží Mexického zálivu. Firma BP si tehdy musela dát na pokuty a odškodné bokem 43 miliard dolarů. Shell se v Nigérii zatím vyrovnával mimosoudně, v zanedbatelných částkách. „Kdyby nebylo žaloby v Británii, Shell by nikdy pravdu nepřiznal,“ podotkla ředitelka globálního odboru AI Audrey Gaugharanová. 

O odškodnění je zatím předčasné mluvit, proces bude pokračovat v květnu. AI chce Shell zažalovat i jménem dalších stovek tisíc chudých Nigerijců, které příliš levná těžba zbavila živobytí.

Nigérie je osmým největším vývozcem ropy - obyvatelé oblastí, kde se těží, přesto žijí v bídě. Těžba poškozuje deltu Nigeru už 50 let. Do vody a půdy za tu dobu uniklo až 13 milionů barelů ropy. Úrodnou oblast pokrývají nekonečné ropné instalace zahraničních firem. Když zástupci místních komunit v 90. letech nenásilnou cestou žádali kompenzace za zabírání a znečišťování půdy, tehdejší vojenský režim je obvinil a po zinscenovaném procesu popravil.