Místo cvičného ostrý: Při branné výchově zabíjel ruční granát

Astana – Jednoho mrtvého a 12 zraněných si vyžádala hodina branné výchovy v kazašském Almaty, při níž explodoval ruční granát kolující mezi žáky. Při výuce branné výchovy se zásadně používají granáty cvičné, ale v tomto případě se po uvolnění pojistky ukázalo, že granát byl „ostrý“. Učitele, který z exploze vyvázl bez zranění, vyslýchají vyšetřovatelé.

K neštěstí došlo v pondělí na střední odborné škole módy a designu v Almaty. Zahynula šestnáctiletá studentka, pětice vážněji zraněných studentů byla operována a je na jednotce intenzivní péče. Sedmačtyřicetiletého učitele, který z exploze vyvázl bez zranění, vyslýchají vyšetřovatelé. Soud má během 72 hodin rozhodnout o uvalení vazby na učitele. Při domovní prohlídce u něj policisté žádné další zbraně ani munici nenašli.

Policie případ vyšetřuje podle paragrafů stíhajících nelegální ozbrojování a usmrcení z nedbalosti. Učiteli hrozí až pět let za mřížemi.

V ruských školách byl někdejší předmět branná výchova zrušen v 90. letech, avšak stále se ozývají hlasy, i z nejvyšších míst ve státě, že by se vojenská příprava měla do škol vrátit.