Ochranka Bílého domu si muže se zbraní všimla, až když se jí přihlásil

Washington – Ochranka amerického prezidenta zatkla před Bílým domem muže, který měl ve svém autě neregistrovanou střelnou pušku a nůž. K pokusu o vniknutí do sídla prezidenta ho údajně přiměl někdo ve státě Iowa. Muž je nyní ve vazbě. Pro ochranku Baracka Obamy je to v posledních měsících už několikátý podobný incident. V září se ozbrojenému muži podařilo dostat přímo do Bílého domu.

Ochranka zatkla ve středu před Bílým domem jednačtyřicetiletého muže, který přijel ze státu Iowa autem do Washingtonu a ve svém voze měl neregistrovanou zbraň a nůž. Muž jménem R. J. Kapheim byl zatčen poté, co přistoupil k uniformovanému příslušníkovi ochranky a sdělil mu, že „někdo v Iowě mu řekl, aby šel do Bílého domu“, uvedla mluvčí ochranky Nicole Mainorová.

Kapheim poté dovedl členy ochranky ke svému autu, které měl zaparkované několik bloků od Bílého domu. Při jeho prohlídce se v kufru vozu našla lovecká puška, desítky nábojů a nůž s čepelí dlouhou asi 15 centimetrů, sdělila mluvčí podle agentury Reuters. Kapheim byl vzat do vazby a prozatím obviněn z držení neregistrované zbraně.

Prezidentská ochranka se letos dostala pod silnou palbu kritiky za neschopnost ohlídat Bílý dům. Nejhorší případ toho druhu se stal v září, kdy bývalý americký voják Omar Gonzales vyzbrojený nožem pronikl až dovnitř Bílého domu, aniž si ho ochranka všimla. Šéfka prezidentovy ochranky Julia Piersonová kvůli tomu rezignovala.

Dvaačtyřicetiletý Gonzalez, který v minulosti sloužil jako voják, přelezl 19. září plot u Bílého domu a hlavním vchodem vešel dovnitř, aniž na jeho počínání reagovala ochranka a odstřelovači. Tajná služba Gonzaleze zadržela v době, kdy prezident Barack Obama s rodinou zamířil na víkend do Camp Davidu. Gonzalez při zadržení ochrance sdělil, že chtěl Obamu varovat, neboť se „hroutí atmosféra“. Nyní čelí obvinění z nezákonného vstupu na pozemek prezidentského sídla s nebezpečnou zbraní, za což mu hrozí až desetiletý trest vězení.