Kasparov: Putin je jako Hitler – zastavte ho, dokud je čas

Varšava – Ruský šachový velmistr a opoziční aktivista Garri Kasparov dnes přirovnal „diktaturu jednoho muže“ Vladimira Putina k vládě Adolfa Hitlera. Na mezinárodním bezpečnostním fóru ve Varšavě rovněž varoval, že pokud se Západu nepodaří ruského prezidenta zastavit nyní, cena za to může být později vyšší.

Kasparov rovněž vyzval vedoucí západní činitele, aby v tlaku na Putina nepolevovali ve snaze získat strategickou spolupráci s ním v otázkách, jako je íránský jaderný program nebo boje s islamisty v Sýrii a Iráku. Putin totiž podle něj nemá skutečný zájem o kompromis, místo toho potřebuje nestabilitu, aby mohl ospravedlnit své setrvání u moci. „Představovat si, že Putin má určitý strategický zájem, který lze sdílet, je chyba. Nevidím žádnou strategickou věc, kde by jeho zájem mohl být s Evropou společný,“ zdůraznil Kasparov a vyzval západní představitele, aby pochopili, že Putin je hrozba, a aby projevili větší rozhodnost v tlaku na jeho režim.

Garri Kasparov, který dnes žije v New Yorku a je předsedou Nadace pro lidská práva, patřil k vedoucím představitelům liberálního opozičního hnutí v Rusku a podílel se na organizování protestů proti Putinově režimu. Později ale z Ruska s dalšími opozičníky odešel a v roce 2013 prohlásil, že se tam už nevrátí, nicméně bude pokračovat v boji proti Putinově vládě ze zahraničí.

Podle Kasparova ruský prezident považuje za projev slabosti západních předáků, když říkají, že nebudou uvažovat o vojenském řešení. „Nevím, jaká je cena konfrontace s Putinem nyní. Asi by byla vysoká. Ale z dějin vím, že zítra bude cena vyšší. V roce 1936 by zastavit Hitlera stálo určitou cenu. V roce 1937 by byla jiná, v roce 1938 vyšší a v roce 1939 bylo pozdě,“ řekl.

Ruská diplomacie protestovala proti výrokům litevské prezidentky

Moskva dnes kritizovala jako „extrémistické“ výroky litevské prezidentky Dalii Grybauskaitéové, které prý dále ztíží urovnání ukrajinské krize. Grybauskaitéová v rozhlasovém rozhovoru označila Rusko za „teroristický stát“, který se dopouští otevřené agrese proti Ukrajině, a vyzvala k politické i vojenské pomoci Kyjevu, aby se ruská agrese nerozšířila dále do Evropy. Mluvčí ruské diplomacie v reakci ironicky doporučil litevské prezidentce, aby „mírnila svůj komsomolský zápal a nedělala si komplexy ze své sovětské minulosti, které ji zjevně nutí být papežštější než papež“.

„Grybauskaitéová ve svých prohlášeních překonává i nejextremističtější prohlášení, znějící z úst radikálních nacionalistů v Kyjevě,“ uvedl mluvčí Alexandr Lukaševič. „Vše, co říká, nepomůže, ale naopak jen ztíží hledání východiska při urovnání ukrajinské krize. Ve většině zemí rozumně uvažující politici, kteří se nepokoušejí zalíbit okraji společnosti, ale skutečně jsou znepokojeni situací na Ukrajině, v Evropě a ve světě, se řídí jiným, zodpovědným přístupem,“ prohlásil.

„Míra politikovy moudrosti se určuje nikoliv snahou provokovat konflikty a urážet sousedy, ale uměním nalézat konstruktivní východiska, vycházejíc z reálné situace. Ta na Ukrajině vznikla i vinou zahraničních představitelů, kteří podporovali únorový protiústavní státní převrat a teď tlačí kyjevské úřady k vojenskému dobrodružství proti vlastnímu národu,“ zdůraznil ruský diplomat.