Do důchodu? Ani omylem! říká stoletá zaměstnankyně coloradské firmy

Wheat Ridge (USA) - Američance Audrey Archerové je sto let, polovinu svého života strávila v jedné firmě a dodnes v ní pracuje na částečný úvazek. Nadšení žít i pracovat ji stále neopouští. Práce je pro ni hnacím motorem a impuls, který ji udržuje duševně mladou. Je důkazem toho, že důchod už není synonymem klidu nebo zaslouženého lenošení. Stejně jako americká důchodkyně holduje různým aktivitám a cvičením stále více seniorů.

„Můj muž zemřel, ale pracovala jsem, i když žil. Je to prostě součást mého života. Nevím, jak dlouho budu pracovat, ale dokud to půjde, budu tady. Líbí se mi skoro všechno. Musí. Pracuji tady celých 50 let,“ říká Audrey. Nejraději by ve firmě trávila pět dní v týdnu, ostatní si to ale kvůli jejímu pokročilému věku nepřejí, a tak pracuje jen na částečný úvazek. Když poprvé přišla do společnosti GTS (George T. Sanders), firma na instalatérské a topné systémy sídlící v coloradském Wheat Ridge měla šest zaměstnanců. Od té doby se rozrostla na 160 lidí.

Firma GTS
Zdroj: ČT24

Pro převážně mladé kolegy je Audrey inspirací, vzorem a tak trochu i záhadou. „Má zlaté srdce a práce je její vášní,“ říká o ní jeden z kolegů Boden Apple. „Myslím, že původně sem přišla pracovat na pět let. Ale natolik si to zamilovala, že tu zůstala a začalo se jí tu líbit.“ Šestadvacátého července oslavila stovku a 3. prosince to bude 51 let, co pracuje pro GTS.

Důchod už není synonymem klidu nebo lenošení (zdroj: ČT24)

Stoletá Američanka v tom není sama. Třeba takovému Lorenu Wadeovi je ještě o dva roky víc a fyzická práce v supermarketu mu vyhovuje. Raritou už nejsou ani devadesátiletí senioři, kteří tráví čas v posilovně v Británii. Ti všichni dokazují, že zažitá představa - stáří rovná se rezignace - vždycky platit nemusí.

Vydáno pod