Ferguson v napětí – čeká se na soudní verdikt

St. Louis (USA) – Americké město Ferguson čeká v atmosféře napětí na rozhodnutí velké poroty, zda je možné obžalovat bělošského policistu, který v srpnu zastřelil neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna. Incident rozpoutal na předměstí St. Louis násilné nepokoje. Dnes jsou ve městě zavřené školy, v ulicích stojí zátarasy a obchody jsou zabedněné. Afroamerická komunita má Brownovu smrt za projev policejní zvůle.

Rozhodnutí velké poroty se očekává právě na konci listopadu, počínaje dneškem. Televize CNN informovala, že porota své rozhodnutí vyřkne už dnes, ale agentura Reuters uvedla, že to nelze potvrdit. Policistu Darrena Wilsona může porota buď vystavit soudnímu stíhání kvůli vraždě nebo zabití, nebo ho může nechat být. Takové rozhodnutí by přitom mohlo na převážně černošském předměstí vyvolat další nepokoje. Po zastřelení osmnáctiletého mladíka na začátku srpna se ve městě rozpoutaly protesty proti policejnímu násilí.

Národní garda, FBI

Na rozhodnutí poroty čekali místní víc než tři měsíce. Stát Missouri už vyhlásil mimořádný stav a povolal 400 členů Národní gardy. Právě bezpečnostní složky přitom od začátku čelí kritice, že v souvislosti s případem postupují příliš tvrdě. Policejní velitelství ve Fergusonu se ale obává dalších násilností, a proto ulice v okolí soudní budovy zablokovalo.

V noci na dnešek Fergusonem procházely davy demonstrantů, kteří se modlili a provolávali heslo „Žádná spravedlnost, žádný mír“. Obchody jsou uzavřeny, ve městě vládne napětí. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) vyslal do Fergusonu další stovku agentů, kteří mají policii pomoci udržet pořádek. Brownovi rodiče i místní politici vyzvali obyvatele ke klidu bez ohledu na to, jaké rozhodnutí bude. Otec Michaela Browna Mike dokonce před Dnem díkůvzdání rozdává jídlo v místech, kde jeho syn přišel o život. „ Pokud někoho jiného učiním šťastným, tak se přes to přenesu,“ uvedl Mike Brown.

Svatba vyvolala další zlou krev

Podle agentury Reuters dnes vyšlo najevo, že policista Wilson se minulý měsíc oženil. Údajně si na konci října vzal kolegyni Barbaru Spradlingovou. To vyvolalo další zlou krev. „Jeho život se zcela očividně nezpomalil, zatímco ten Mikeův byl ukončen,“ uvedl aktivista Deray McKesson. Wilson je od srpnového incidentu na placené dovolené.

Podle jedné policejní verze se mladík chtěl na strážníka vrhnout. Jiná zpráva ale uvádí, že stál neozbrojený, klidně a s rukama nad hlavou. Zabití neozbrojeného chlapce každopádně změnilo město v bojovou zónu a do ulic vyhnalo davy lidí. Poklidná pieta se rychle změnila v násilné nepokoje a rabování, při níž byly zraněny desítky lidí.

Novou pozornost vzbudil další případ, kdy v Clevelandu zastřelila policie dvanáctiletého chlapce, který si hrál s kuličkovou pistolí bez oranžového pruhu, který odlišuje vzduchovou zbraň od poloautomatické. Další impuls protestům znamenala smrt osmnáctiletého černocha, kterého v St. Louis v říjnu zastřelil bělošský policista. Podle policie byl však tentokrát černoch ozbrojen a na muže v uniformě, který byl mimo službu, vystřelil.