Druhý Ferguson? V USA zveřejnili záznam smrti 12letého černocha

Cleveland (USA) - Americké úřady zveřejnily video z bezpečnostní kamery, na němž je zachycena víkendová tragická smrt dvanáctiletého černošského chlapce Tamira Rice. Toho v americkém Clevelandu zastřelil přivolaný policista v domnění, že je hoch ozbrojen. Rice měl přitom v ruce pouhou repliku pistole. Kontroverzní je především to, s jakou rychlostí akce proběhla. Policie uvedla, že její příslušník zahájil palbu do dvou vteřin od výstupu z auta. Předtím hocha, jehož prý považoval za podstatně staršího, třikrát vyzval, aby zvedl ruce nad hlavu a vzdal se. Lze předpokládat, že nahrávka posílí kritiky opakovaně poukazující na nepřiměřené zákroky policie.

Záznam kamer: Policie v Clevelandu zastřelila chlapce s replikou zbraně (zdroj: ČT24)

Většina videozáznamu zachycuje osamělého, znuděného Tamira Ricea, jak se v sobotu 22. listopadu odpoledne bezcílně prochází po parku v Clevelandu ve státě Ohio. Hoch občas napřáhne pravou paži, v níž podle všeho drží napodobeninu pistole, telefonuje a pak sedí v altánku. Jeho hračka postrádá oranžové označení, které repliky pistolí mívají, aby je šlo odlišit od originálů. Do parku poté přijíždějí dva policisté ve vozidle k zásahu proti chlapci. Když hoch neuposlechne jejich výzvy, šestadvacetiletý policejní nováček Timothy Loehmann na něj zahájí palbu, jejímž následkům dítě v neděli 23. listopadu v nemocnici podlehlo.

Zveřejnění videozáznamu si vyžádala rodina oběti. „Domníváme se, že toto se nemuselo stát a že Tamir tady mohl být s námi,“ konstatovala rodina v prohlášení. „Video ukazuje jednu věc jasně: policisté reagovali velmi rychle,“ dodala rodina v komuniké.

Podle policie byl Loehmann od chlapce při střelbě vzdálen necelé tři metry a jednal bleskurychle - střílel dřív, než jeho šestačtyřicetiletý, podstatně zkušenější kolega stihl reagovat. Oba policisté nyní čekají, zda proti nim bude vzneseno obvinění.

Americká televizní stanice CBS News již dříve oznámila, že zásahu předcházel telefonát jistého muže na tísňovou linku 911. Sdělil, že v parku je osoba, která mává pistolí a míří s ní na lidi. Volající tehdy prý dispečerům řekl, že zbraň možná bude falešná. Podle clevelandské policejní asociace se ale k zasahujícím policistům informace, že by mohlo jít o pouhou repliku zbraně, již nedostala.

Video bylo zveřejněno ve středu, kdy začaly slábnout protesty ve Fergusonu ve státě Missouri, kde bělošský policista Darren Wilson v srpnu zastřelil osmnáctiletého neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna. Porota tento týden rozhodla, že policistu neobviní z žádného trestného činu, což vyvolalo další vlnu nepokojů.