Francouzský parlament projednává rezoluci o uznání Palestiny

Paříž - Francouzské Národní shromáždění zahajuje debatu o rezoluci vyzývající vládu, aby uznala Palestinu jako stát. Podle některých poslanců to může přispět k ukončení konfliktu mezi Palestinci a Izraelci. Předpokládá se, že levicí ovládaná poslanecká komora rezoluci schválí; hlasování se čeká 2. prosince. Postoj poslanců k ožehavé diplomatické otázce není pro vládu závazný. Jde především o symbolický krok podobný tomu, jaký nedávno učinili poslanci v jiných evropských zemích.

Francie jedná o nezávislosti Palestiny (zdroj: ČT24)

Text rezoluce parlamentu předložila socialistická frakce. Vyzývá v něm vládu k „uznání státu Palestina s vyhlídkou na konečné urovnání konfliktu“. Socialističtí poslanci si myslí, že řešení spočívající v existenci dvou sousedních států, palestinského a izraelského, „předpokládá uznání státu Palestina vedle toho izraelského“. Francouzský Senát bude o podobném textu navrhovaném komunistickými zákonodárci debatovat 11. prosince.
  
Socialistická poslankyně Elisabeth Guigouová současné ustrnutí blízkovýchodního mírového procesu na mrtvém bodě označila za slepou uličku a nic podle ní „není nebezpečnější než nehybnost a současný status quo“. „Je to podvod, není úkolem parlamentu rozhodovat o francouzské diplomacii,“ odmítl podpořit usnesení poslanec za konzervativní Svaz pro lidové hnutí (UMP) Pierre Lellouche.

Muž s palestinskou vlajkou
Zdroj: ISIFA/SIPA/Abed Rahim Khatib

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius během dnešní debaty potvrdil, že Francie podporuje dvouletý cíl pro dosažení izraelsko-palestinské dohody. „V OSN spolupracujeme s našimi partnery v úsilí o přijetí rezoluce Rady bezpečnosti s cílem obnovení a dotažení jednání, u nichž bývá nejčastěji zmiňován dvouletý termín,“ poznamenal Fabius s tím, že Francie s touto lhůtou souhlasí.
  
Prezident Francois Hollande mezinárodní uznání palestinského státu v zásadě podporuje. Ve čtvrtek v rozhovoru se stanicemi France 24, RFI a TV5 Monde řekl, že je připraven svolat mezinárodní konferenci s cílem oživit mírový proces na Blízkém východě. Francie prý chce, aby byl konflikt urovnán „na základě toho, co bylo vždy hlavním parametrem francouzského postoje: Palestinský stát uznaný vedle izraelského státu se zárukou bezpečnosti“.

O uznání Palestiny se mluví v řadě zemí

Kromě Izraele jsou proti uznání Palestiny hlavně USA. Podmiňují to uzavřením izraelsko-palestinské mírové dohody. Napětí kolem této dlouholeté otázky se vystupňovalo poté, co Palestinu koncem října uznala jako stát švédská vláda. Nezávazné doporučení svým vládám, aby postupovaly stejně, poté odhlasovaly i parlamenty Británie, Irska a Španělska. Vlády těchto zemí zůstávají ale zdrženlivější. Československo v roce 1988 uznalo akt vyhlášení státu Organizací pro osvobození Palestiny, ani Praha ale Palestinu jako stát neuznává a neuzavírá s ní žádné smlouvy.

Palestinci chtějí mít stát na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy. Jeho hlavním městem má být východní Jeruzalém. Z dosavadních kol mírových rozhovorů mezi Palestinou a Izraelem ale zatím nevzešla dohoda nejen o hranici, ale ani o Jeruzalému. Konečná mírová dohoda je v nedohlednu a Palestinci prosazují v zahraničí uznání svého státu bez jejího uzavření.

Vydáno pod