WHO doporučuje: Po vyléčení z eboly čtvrt roku bez sexu

Ženeva – Muži, kteří se zotaví z eboly, by se měli alespoň na tři měsíce vzdát pohlavního styku, případně používat kondomy. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by prý totiž mohli nemoc nevědomky dále šířit, protože stopy viru zůstávají údajně i po vyléčení přítomny ve spermatu.

WHO: Epidemie eboly v Africe neustupuje (zdroj: ČT24)

Virus eboly se přenáší kontaktem s tělními tekutinami nakaženého, tedy krví, slinami, zvratky nebo výkaly. Přenos pohlavní cestou sice prý zatím nebyl zdokumentován, i tak ale může sex podle WHO představovat určité riziko nákazy. Kvůli přítomnosti viru eboly ve spermatu poslaly minulý týden do karantény 26letého muže indické úřady. Muž se nakazil v Libérii, ale tamní lékaři ho propustili s tím, že už je zdravý. K tomu zatím stačí vyvrátit přítomnost viru v krvi.

Nejhorší epidemie eboly v dějinách si už vyžádala 5 689 obětí, 15 935 lidí se nemocí nakazilo. Drtivá většina lidí zemřela na chorobu v Libérii, Sieře Leone a Guineji, jednotlivé případy úmrtí zaznamenaly ale také Mali, Nigérie, USA a Španělsko. Ačkoli se v poslední době objevilo několik slibných vakcín a léčebných metod, odborníci stále varují před přehnaným optimismem.

V guinejské metropoli Konakry se zanedlouho začne zkoušet nový test, který by měl být schopen diagnostikovat ebolu z krve nebo slin do 15 minut. Pokud by se ukázal jako funkční, mohl by se proces zjišťování přítomnosti viru v těle pacientů zrychlit až šestkrát oproti současnému stavu. Léčba pacientů by tak mohla začít mnohem dříve a zmenšila by se tím i možnost, že se nakazí další lidé. „Mobilní laboratoř v kufru“ velikosti laptopu a vybavená solárním panelem je navržena především pro použití ve venkovských oblastech, kde často chybí zdroj elektrické energie, oznámila britská charitativní organizace The Wellcome Trust