Němečtí fotbaloví hooligans si našli nového nepřítele. Islamisty

Berlín - Dříve bojovali proti fanouškům konkurenčních klubů. Teď mají němečtí hooligans nový cíl - islamisty. S podporou krajní pravice mobilizují odpor proti radikálnímu islámu i proti rostoucí vlně azylantů, kteří do země našich západních sousedů přicházejí. Extrémisté dokázali přivést do ulic tisícové demonstrace, v Berlíně se jich v posledních týdnech uskutečnilo velké množství.

Straně NPD, dosud hlavní politické základně neonacistů, se přitom v posledních volbách vůbec nedařilo. Experti ale varují: její příznivci utíkají k nováčkovi německé politiky – k euroskeptické Alternativě pro Německo.

„Mysleli jsme, že bitva o ulice, kterou neonacisté v Německu vyhlásili, už před několik lety skončila. Zdá se ale, že se vrací,“ říká Laura Piotrowski, odbornice na extremismus.

Žadatelů o azyl v Německu přibývá. Množí se protesty (zdroj: ČT24)

Daleko od fotbalových stadionů našli donedávna slábnoucí hooligans nový důvod své existence. Nalezli ho mezi německými radikálními muslimy. Těm vzrostlo seběvědomí ve spojitosti s úspěchy Islámského státu a jeho teroru a třeba ve Wuppertalu poslali do ulic hlídku tzv. šaría policie. Měla kontrolovat, kdo pije alkohol. Hooligans se chytili šance.

O dva měsíce později už skoro pět tisíc z nich společně s neonacisty svedlo v Kolíně nad Rýnem bitvu s policií. Na padesát policistů přitom utrpělo zranění.

Do karet hrají hooligans zvěrstva Islámského státu v Sýrii a v Iráku a také statistika, která se objevila v německých médiích. Radikalizace místních muslimů podle nich pokročila dál, než si dosud veřejnost myslela.