Čekání na Františka si Filipínci krátí muzikálem o jeho životě

Manila – K víře a vstupu do církve chtějí mladé publikum inspirovat filipínští divadelníci, kteří připravili muzikál o životě papeže Františka. Představení sleduje jeho život od dětství v Argentině až po cestu do Vatikánu. Tvůrci čerpali z životopisných knih i novinových článků, do příběhu si ale také mnohé přimysleli.

Na jevišti na Holy Angel University vystupují nejen muzikáloví herci, ale i katoličtí kněží, aby byly náboženské obřady na scéně realističtější. „Papež František se k nám chystá. Jeho cesta i tento muzikál mohou pomoci probudit zájem o spiritualitu, duchovní blaho a víru v církev,“ říká kněz a představitel hlavní role Rick Luzung.

Muzikál Papež František
Zdroj: ČT24

Autentičnost umocňují i muzikálové rekvizity. Některé přivezli autoři přímo z Vatikánu, použili údajně i oděv, který papež František oblékal. „Zabíjíme víc much jednou ranou. Vyprávíme příběh velkého muže, kterým papež František je. Chceme pobavit i evangelizovat. Je to kampaň pro mladé, kteří by se chtěli stát kněžími nebo jeptiškami,“ přibližuje režisér Andy Alviz.

Příběh začíná rezignací Františkova předchůdce Benedikta XVI. a končí tím, jak se kardinál Jorge Mario Bergoglio stal papežem a měl sen o tom, jak navštíví Filipíny. Muzikál „Papež František“ budou na Filipínách hrát až do ledna a je možné, že ho papež František sám osobně uvidí. Právě na začátku příštího roku má naplánovanou asijskou cestu, během níž vedle Filipín zavítá i na Srí Lanku. 

Muzikál o Františkovi má inspirovat mládež (zdroj: ČT24)