Válečný masakr v Bosně po 22 letech: Policie zatkla možné viníky

Bělehrad/Sarajevo - Policie v Srbsku a Bosně zatkla 15 lidí podezřelých z podílu na válečném masakru. V únoru to bude 22 let, kdy v bosenské železniční stanici Štrpci ozbrojenci unesli a zabili 19 nesrbských cestujících. Mezi zadrženými jsou členové válečných milicí i bývalý bosenskosrbský generál, který oblasti tehdy velel. Srbský prokurátor posléze potvrdil, že vyšetřování zločinu kladly překážky státní orgány.

Oběti masakru v Bosně se možná po letech dočkají spravedlnosti (zdroj: ČT24)

Až dosud byl případ ze Štrpci pro obyvatele balkánských států jedním z důkazů, že pachatelé dvacet let starých zločinů jsou prakticky nedotknutelní a dokážou se vyhnout trestu. Teď to vypadá, že spravedlnost přece jen zvítězí. „Jsme na dobré cestě vyřešit vraždu, u níž se to za posledních 20 let nepodařilo. Musíme to udělat pro nevinné oběti,“ komentoval případ srbský prokurátor Bruno Vekarić. 

Vyšetřování prý brzdily úřady

Jeho nadřízený Vladimir Vukčević bělehradské televizi B92 potvrdil potíže, s nimiž se vyšetřování potýkalo u srbských úřadů. „Práce byla zintenzivněna před dvěma roky a zaznamenali jsme velké obstrukce tehdejších státních orgánů při objasňování zločinu,“ řekl. Nechtěl ale upřesnit, v čem obstrukce spočívaly a kdo za ně byl odpovědný, protože „by nemělo smysl na to ukazovat a ztrácet energii“. Dodal jen, že byli vyměněni policisté, kteří se na vyšetřování podíleli, a to pomohlo.

Zločin v roce 1993 otřásl Bosnou. Vdova po jedné z obětí se stále nemůže vyrovnat se ztrátou manžela. „Nemohu se smířit s jeho osudem, s tím, co se mu stalo – že ho unesli a takto zabili,“ konstatovala Memovičová. Fikreta Memoviče během války s dalšími 18 převážně muslimskými pasažéry odvedli z vlaku srbští ozbrojenci. Ve vesnici Prelovo je pak v tělocvičně okradli, mučili a nakonec zavraždili. Těla naházeli do řeky.  

Za smrt civilistů byl dosud potrestán jediný člověk. Srb Nebojša Ranisavjlević, člen polovojenské formace Bílí orli řízené Milanem Lukičem. V roce 2002 byl odsouzen na 15 let vězení. Právě Lukić, jehož lidé se během bosenské války podíleli na vyhlazování bosenských Muslimů v okolí obce Višegrad na jihovýchodě Bosny, byl podle prokurátorů organizátorem předem připraveného masakru. Lukić byl v roce 2009 Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu odsouzen na doživotí, ale ne konkrétně za tento zločin. 

Srbská policie
Zdroj: ČT24/ISIFA

Dnes ráno úřady v Srbsku a Bosně pozatýkaly celkem 15 lidí. Mezi zatčenými je i bývalý bosenskosrbský generál. Na případu spolupracovali žalobci z obou kdysi znepřátelených zemí. „Očekáváme soudní bitvu. Jsem si totiž jistý, že tenkrát nejednali sami, že existoval přinejmenším tichý souhlas s tím, co se ve Štrpci stalo,“ uvedl srbský žalobce Bruno Vekarić.

Budou padat hlavy i výše? 

Otázkou nyní je, zda proces odhalí i pozadí případu. Někteří členové velení tehdejší srbské armády stále zastávají vysoké funkce. „Mnoho válečných zločinců má stále vliv. Někteří z nich podnikají, jiní jsou činní v politice, policii nebo armádě,“ upozornil bosenský žalobce Goran Salihović. 

Těla obětí se nikdy nenašla. Připomíná je neokázalý památník. Srbská vláda už sice uznává, že vražda ve Štrpci byla válečným zločinem, řada Srbů ale její pachatele dodnes považuje za hrdiny.

Vydáno pod