Záchranná akce se nepovedla, jemenští radikálové zabili amerického fotografa

Saná – Americký fotograf Luke Somers zadržovaný radikály z jemenské odnože al-Káidy byl zabit poté, co proběhla vojenská operace na jeho záchranu. Jeho únosci ho postřelili, zraněním nakonec podlehl, oznámil americký list The New York Times. Smrt Somerse a jednoho dalšího zajatce pak potvrdil i americký ministr obrany Chuck Hegel. Somers se narodil v Británii. Radikálové ho unesli v roce 2013 v jemenském Saná. Nedávno se objevil na videu, kde prosil o pomoc.

Fotograf byl ve skupině rukojmích, které se americké komando pokusilo osvobodit už v listopadu. U Somerse to nevyšlo. Jemenské ministerstvo obrany teď oznámilo, že nová záchranná akce proběhla v sobotu v jižní provincii Šabva. Bezpilotní letouny, které řídily Spojené státy, zabily nejméně deset radikálů.

Provincie Šabva je jednou z hlavních bašt jemenských extremistů. Tamní bezpečnostní i kmenové zdroje uvedly, že v dané oblasti zaútočil ráno zřejmě americký bezpilotní letoun. Byl zaznamenán vzdušný výsadek vojáků neznámé národnosti a následná střelba.

Somersova sestra Lucy následně potvrdila žurnalistovu smrt agentuře AP s tím, že ji o tom informovala americká FBI. „Vypadá to, že byl Somers zasažen jedním ze svých únosců během akce amerických speciálních jednotek. Na blíže nespecifikovaném místě později podlehl svým zraněním. Zatím není jasné, kde se nachází jeho tělo. Vypadá to, že není v rukou amerických úřadů,“ konstatoval zpravodaj ČT Jakub Szántó.

O život přišel i jihoafrický zajatec

Při akci zahynul podle Hegela ještě jeden zajatec. Humanitární sdružení Gift of the Givers uvedlo, že jde o jihoafrického novináře a učitele Pierra Korkieho. Korkieho a jeho manželku podle informací v médiích unesli radikálové v květnu 2013 a al-Káida žádala za jejich propuštění tři miliony dolarů (asi 67 milionů korun). Po vyjednáváních extremisté ženu začátkem letošního roku propustili. Korkieho propuštění bylo prý dohodnuto před necelými dvěma týdny a podle agentury DPA se mělo uskutečnit v neděli.

We received news that Pierre was killed in an attempt by American Special Forces, early hours this morning, 2free hostages in Yemen.

„Barbarskou vraždu“ zajatce Somerse ostře odsoudil americký prezident Barack Obama. Podle agentury Reuters řekl, že dal souhlas s operací na záchranu Somerse a dalších zajatců, držených v téže lokalitě. Rodinám obou obětí prezident vyjádřil svou soustrast.

Barack Obama, americký prezident

„Jak ukazuje tato i předcházející záchranné operace, Spojené státy bez zaváhání využijí všech svých vojenských, zpravodajských a diplomatických kapacit, aby ve zdraví přivedly Američany domů, ať už odkudkoliv. A teroristé, kteří se snaží ubližovat našim občanům, pocítí dosah dlouhé ruky naší justice.“

Radikálové předem varovali, že Somerse zabijí

Jemenská odnož al-Káidy (AQAP) před pár dny pohrozila, že novináře zabije. Na videu zveřejněném americkým střediskem SITE hovořil zástupce al-Káidy o zločinech spáchaných údajně Američany v muslimském světě. Spojeným státům dal tři dny na splnění podmínek, které ale nebyly nijak specifikovány.

Krátce se v záběru objevil také Somers, který prosí o pomoc. „Je to více než rok, co mne unesli v Saná. Prosím o jakoukoli pomoc, která mi pomůže dostat se z této situace. Můj život je ohrožen.“

Třiatřicetiletý Somers pracoval jako novinář a fotograf pro místní mediální organizace. Jeho práce se objevovala ve významných zpravodajských listech a serverech, včetně stránek britské BBC.

AQAP patří k nejobávanějším odnožím al-Káidy. Působí hlavně na jihu Jemenu, s rostoucím vlivem šíitů se ale přesouvá i do severnějších oblastí. Ty začaly letos obsazovat šíitské kmeny.

USA oficiálně za rukojmí výkupné neplatí, ale prezident Barack Obama v listopadu nařídil strategii přezkoumat, protože unesených občanů USA stále přibývá. Mnohé evropské země za své unesené občany únoscům platí, což USA kritizují jako zvyšování rizika dalších únosů. Pro teroristické skupiny je totiž výkupné významný zdroj peněz.