Z rafinovaného atentátníka se vyklubal ohrožený opeřenec

Kábul – Z ostudy kabát má afghánská policie – ze sestřeleného sebevražedného ptáka s bombou na trupu se vyklubal drop hřívnatý, kterého jen ochránci přírody v sousedním Uzbekistánu vybavili GPS zařízením. Nešťastný opeřenec totiž patří mezi ohrožené druhy.

Afghánské noviny byly přitom po incidentu plné zpráv o nové rafinované taktice Talibanu, kterou údajně policie odhalila poté, co sestřelila velkého ptáka s bombou připevněnou na zádech. Ten předtím kroužil nad jejich základnou v provincii Farjáb. Policisté afghánským novinářům tvrdili, že se po zastřelení ptáka ozvala „silná exploze“. Na jeho těle se poté našly elektrické dráty, které vypadaly jako součást „sofistikované sebevražedné vesty“. „Nikdo nebyl zraněn díky promptnímu zákroku policie,“ pochlubil se jeden z místních důstojníků.

What next? Afghan police discover & defused a bomb which was planted in a bird’s body. http://t.co/olJzs2zWJx pic.twitter.com/F8WyI9g6Wt @khaama

Zpráva přilákala mezinárodní pozornost i zděšení ochránců ptáků, kteří mrtvé tělo identifikovali jako ohroženého dropa hřívnatého. S pomocí kroužku na noze pak jeho původ vystopovali do chovné stanice v Uzbekistánu, která ptáky sleduje s pomocí GPS a antény připevněných na jejich zádech. Velení policie v provincii Farjáb pak muselo přiznat, že pták sebevražedným útočníkem nebyl; policisté si ale zároveň postěžovali, že je o monitorovacích zařízeních na ptactvu nikdo neinformoval.