Schwarzenberg: Sankce mají vliv, Rusko musí přestat útočit na sousedy

Moskva - Sankce bezpochyby mají vliv na to, v jak špatné kondici se Rusko nachází. V Událostech, komentářích to prohlásil bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Předseda TOP 09 doufá, že nebude nutné, aby trvaly dlouhodobě. Rusko ale musí přestat útočit na své sousedy a okupovat cizí území, řekl Schwarzenberg v souvislosti s Ukrajinou. Šéf Kremlu Vladimir Putin měl včera tříhodinovou tiskovou konferenci, na které prohlásil, že se Západ snaží Rusko oslabit. Podle šéfredaktora časopisu Listy Václava Žáka je to pravda – Spojené státy se totiž utrhly ze řetězu, když rozbily světový bezpečnostní systém.

Putin mimo jiné prohlásil, že se ho Západ snaží oslabit. Podle Žáka má v podstatě pravdu. „Západ začal po roce 1989 interpretovat mírové uspořádání jako vítězství ve studené válce a jako prohru Ruska. Moskva na to pak začala reagovat – ze začátku velmi mírně. Když Američané po útocích 9/11 podnikli invazi do Afghánistánu, tak našli v Rusku pomocnou ruku. Dostali k dispozici základnu a zpravodajské informace,“ připomněl novinář.

„Když se ale Bush mladší rozhodl, že nebude brát v úvahu názor OSN nebo NATO a začal uplatňovat koncepci globálního hegemona, Putin prohlásil, že USA rozbily světový bezpečnostní systém,“ podotkl Žák. Podle Schwarzenberga byl rozpad SSSR pro Rusko skutečně tvrdá rána, stejně jako pro ostatní země, které v průběhu posledních dvou století přišly o kolonie. 

Putin byl 15 let suverénním vládcem Ruska, které zažilo historickou prosperitu. Teď ale čelí vážné krizi. Hroutí se měna a ruská ekonomika míří do minusu. Na tiskové konferenci šéf Kremlu připustil, že k současným hlubokým potížím jeho země přispívají Západem uvalené hospodářské sankce asi 25 až 30 procenty. „O tom, že sankce mají vliv, není pochyb. Pro Rusko je nešťastné, že padají ceny ropy,“ konstatoval Schwarzenberg s tím, že doufá, že restrikce nebudou muset být dlouhodobé. „Doufám, že Rusko přestane útočit na své sousedy a okupovat cizí území,“ dodal bývalý ministr zahraničí.

Schwarzenberg k sankcím: Rusko musí přestat útočit na sousedy (zdroj: ČT24)

Sobotka: Moskva se příliš soustředila na vývoz

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky se ruské hospodářství v minulých letech příliš jednostranně orientovalo na vývoz surovin. „Rusové se i z hlediska příjmů svého rozpočtu výrazně spoléhali na výnosy z prodeje ruských surovin a ty výnosy nebyly investovány dostatečným způsobem do dalšího rozvoje a modernizace ekonomiky,“ podotkl český premiér.  

Sankce podle něj tento problém urychlily a komplikují refinancování ruského bankovního sektoru. To dál snižuje manévrovací schopnost ruské vlády reagovat na strukturální krizi domácí ekonomiky.  

Sobotka také zdůraznil, že vždy hodnotil ne samotný vliv sankcí na ruské hospodářství, ale především jejich reálný dopad na politické kroky ruského vedení. Za nejdůležitější v tuto chvíli pokládá politický dialog mezi ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem a Putinem a obecně mezi Ukrajinou a Ruskem. „Právě v rovině ruského dialogu může být vyřešena bezpečnostní krize, která tady reálně existuje,“ míní šéf české vlády.

Vydáno pod