Vědci objevili další zákoutí nejdelší čínské jeskyně

Kuej-Čou (Čína) – Speleologové na Dálném východě se radují. Nejdelší čínská jeskyně je totiž rozsáhlejší, než se dosud myslelo. Poslední měření ukazuje, že systém chodeb se táhne víc než 161 kilometrů daleko a navíc ještě není zmapován úplně celý. Jeskyně by se tak mohla posunout i v žebříčku nejdelších jeskynních komplexů světa. Jen pro srovnání: vůbec největší podzemní systém, Mamutí jeskyně v americkém Kentucky, měří přes 600 kilometrů.

Vědci objevují další části nejdelší čínské jeskyně (zdroj: ČT24)

Při poslední misi do hlubin čínské jeskyně se čínsko-francouzský tým posunul opět o 10 kilometrů dál. Nejdelší podzemní labyrint Číny leží v provincii Kuej-čou na jihozápadě země. Poslední zaznamenaná délka je 161 km 788 metrů. Ve světovém srovnání je na 11. místě.

„Jeskyně řeky Šuang je nejdelší dolomitovou jeskyní. Oblasti pokryté usazeninami síranu strontnatého jsou největší, jaké na světě dosud známe,“ dodává výzkumník z Akademie věd v Kuej-Čou Li Pcho.

První průzkumníci se do nejdelší čínské jeskyně spustili v roce 1988. Ani po 26 letech prý stále nejsou na jejím konci. Právě dokončená expedice tak rozhodně nebyla poslední.