Rusové úspěšně otestovali těžkou verzi Angary

Moskva - Ze severského kosmodromu v Plesecku dnes poprvé úspěšně odstartovala těžká verze nové generace ruských nosných raket Angara-A5. Raketa, vůbec první svého druhu vyrobená v Rusku po rozpadu Sovětského svazu, má na oběžnou dráhu vynášet náklad o váze až 24 tun.

Raketa umístila na oběžnou dráhu maketu kosmického aparátu a všechny plánované úkoly splnila, uvedla ruská agentura TASS. V budoucnu má Angara, kterou ruští vědci vyvíjeli 20 let, na oběžnou dráhu vynášet objekty sloužící armádě i civilním kosmickým projektům.

Podle ruských zdrojů je Angara vyrobená výhradně z ruských komponentů a poháněna je netoxickým palivem. Lehkou verzi nové nosné rakety vyzkoušela ruská kosmická agentura Roskosmos letos v červnu, ale start byl neúspěšný. Pozdější červencový test už dopadl dobře.

Vladimir Putin sleduje test rakety Angara
Zdroj: ČTK/AP/Alexei Druzhinin

Angara má nahradit starší ruské nosné rakety Proton, jejichž provoz v poslední době provázely technické potíže. Nová raketa váží 773 tun; v září ruská vláda rozhodla o výrobě ještě těžší verze s nosností až 150 tun.

Dnešnímu startu přihlížel prostřednictvím videokonference ruský prezident Vladimir Putin. Úspěšný test označil za velmi významnou událost. Raketu bude podle něj Rusko využívat mimo jiné k vojenským účelům při budování systému protiraketové obrany a v projektech zaměřených na získávání špionážních informací, na dálkovou navigaci či na telekomunikace.

Vydáno pod